Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това обяви държавният глава в годишния си отчет за 2020.

"В четирите години от мандата си ние не престъпихме декларираните през 2016 принципи, водени от убежденията си за законност и солидарност. Ще продължим да работим за българските граждани, за промяна на днешния властови модел и за постигане на условия за модерно развитие на България", каза Румен Радев.

"Този ранен анонс цели да помогне на българските избиратели да имат информиран избор за статуквото и алтернативата, както и да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо заявените принципи и приоритети. Настоящото послание изразява убежденията ни, при които се ръководим през целия ни мандат, и волята ни да работим за България. Ще продължим да пречупваме негативните тенденции и да гарантираме мястото на страната ни в европейското семейство".

Президентските избори ще се проведат през есента на 2021 г.

„Измина година на бурни събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява държавността и интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи, да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница“, допълни Радев.

Държавният глава добави, че действителността налага да имаме институции с ясни приоритети и предвидимост в действията.

„Още в началото на миналата година снех доверието си от правителството заради корупцията и разхищенията, разпада на държавността и настъплението срещу гражданската свобода. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми. Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи исканията на протестиращите с обръщения и директен призив за оставки“.

„Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и техните искания да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта“, обяви Радев.

"Българите излязоха на улицата, скандираха "Мутри, вън" и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии. Предстоящите парламентарни избори на 4 април поставят българските граждани пред дилемата дали да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин".

"От началото на мандата ни ние се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица в неговото обкръжение. Води до разпад на държавността и невъзможност да решаваме съдбоносни за България задачи – излизане от кризата, повишаване на благосъстоянието на българите, пълноценна европейска интеграция".

"Затова най-важната непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Легитимен парламент за демонтаж на порочния управленски модел, укрепване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигане на тази цел, всякакви следващи управленски конфигурации и техните политики ще продължават да падат в плен на олигархията и да бъдат обречени на провал, а страната ни ще заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот".

По думите на Радев - за да преодолеем институционалната криза, за да победим бедността и безправието, страната ни се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до "обичайните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, на обществена репресия, до правителство на задкулисието".

Президентът смята, че гарантирането на честни избори е фундамент на демокрацията. Той поиска актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение на броенето на бюлетини, дистанционен вот за чужбина, прозрачна изборна администрация. Поиска още независима съдебна власт, отговорна и почтена прокуратура, както и прозрачност на медийната собственост.

"Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни 4 години от нашия мандат. Да, очаквам да бъдем отново заедно", каза Радев.

Президентът обяви, че през изминалата година институцията му е запазила гласа и разума си в ситуация на „изкуствено насаждане на паника“ покрай Covid-пандемията. Посочи, че е настоял за баланс между здравните, икономическите и социалните мерки, за навременен достъп на българските граждани до финансова помощ от държавата. „Отправих призив за масова кампания за ясна методика за безплатно тестване на населението по приоритетни групи. Призовах да се обособят специални болници за лечение на Covid-19, за да може и хилядите други български граждани да имат достъп до лечение“.

„Липсата на навременни и адекватни мерки доведе до сериозни последствия и в здравно, и в социално, и в икономическо отношение. И през изминалата година отстояването на върховенството на правото и защитата на държавността бяха сред водещите приоритети в работата ми“, обяви Радев.

„Въпреки отхвърлянето на пет от 7-те вета, които наложих, силната обществена реакция, реакцията на експертите, потвърди правотата на моите решения и професионализма в екипа на президентството. Наложеното вето върху Закона за извънредното положение намери отзвук и зад граница. Независими медии като Le Monde го даваха за пример за отстояване на свободата на демокрацията“, каза президентът.

Добави още, че през годината е продължил да се среща с преподаватели, учени, ръководители на стартъпи в опит да подпомогне науката и иновацията. Посочи колко е важна технологичната модернизация на страната и че очаква от правителството да обяви ясни критерии за приемане или отхвърляне на петте проекта за модернизация и прозрачно управление, които президентството предложи през 2020.

Проектите включват изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление; Изграждане и развитие на Мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации; Разширение на ВЕЦ и ПАВЕЦ мощностите; Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност; Създаване на система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

Държавният глава изтъкна колко ключова е международната инициатива "Три морета", в която активно участва и в която България пое домакинството през 2021. "България, като най-изостаналата държава в ЕС, следва да се възползва от всяка една възможност".

„Искам да обърна внимание и на дейността на вицепрезидента Илияна Йотова, която работи всеотдайно въпреки ограниченията, наложени от Covid-пандемията. Надгради контактите с българите зад граница и добави нови политики“, обяви Румен Радев.


Радев: Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024