Радев: Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов Снимка: © Getty Images

„Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на премиера Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва с Елена Йончева“. По този начин президентът Румен Радев отговори на призивите на българския министър-председател да заеме позиция по случая със задържането на руския опозиционер.

"Винаги съм бил против насилието, против арестите на невинни граждани - независимо дали в София, в Москва или на друго място. Против съм използването на полицейски методи за потушаване на протести и задушаването на свободата на словото", каза Радев, говорейки за масовите демострации в Русия, при които бяха арестувани над 5000 поддръжници на Навални, а властите използваха електрошок, за да арестуват някои от тях.

Нова серия протести в подкрепа на Навални: Над 4300 са арестувани, сред тях и съпругата му Юлия

„Борисов заема демократична позиция под крилото на ЕС. Това е твърде удобно за премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън. И тук идва голямата ирония. Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Бойко Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева", добави държавният глава.

С тези думи той се върна към изтеклите миналата година снимки от спалнята на министър-председателя, на които се виждат кюлчета злато и пачки евро в шкафа му. Радев намекна и за изтеклите записи с гласа на Борисов, в които той заплашва евродепутата Йончева, след като тя заговори за „Барселонагейт“ и за къщата на премиера в каталунската столица.

Борисов и Радев се сблъскаха по случая със задържането на Алексей Навални още на 23 януари – деня, в който в Русия се проведе първата серия масови протести в подкрепа на председателя на Фонда за борба с корупцията.

"Втори рунд" между Борисов и Радев по случая с Навални

Премиерът осъди ареста на политика и поиска освобождаването му, а в Twitter написа още, че „тишината и мълчанието на президента Румен Радев по въпроса за освобождаването на Навални са оглушителни“. Тогава българският държавен глава отговори с думите, че Борисов „се прави на радетел за демокрация, защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава“ други народи“. Добави, че проблемите в България са прекалено драматични и че страната ни трябва да се концентрира върху тях.

Ден по-късно Борисов отново призова Радев да излезе с позиция по случая и каза, че не е „страшно“ и от Москва „няма да му се карат“. Така показа, че според него президентът е под влиянието на Русия. Съветникът на държавния глава проф. Александър Маринов отговори, че и държавни глави на други страни не са се изказали по въпроса с Навални.

Днес Радев каза, че само полският президент Анджей Дуда е направил официално изявление. „Това означава ли, че държавните глави на европейските държави не са защитници на демокрацията?“, попита той и се обърна към Борисов с настояване да отговори на ключови въпроси:

"Например - защо неглижира интеконекторите за газ със съседните държави десет години, а по спешност построи "Турски поток" през България? Кога ще видим реална икономическа обосновка и себестойност на този проект, който загроби 3 млрд. лв. наши пари?".

В неделя в около 90 града в Русия се проведе втора серия протести в подкрепа на Алексей Навални, който ще е в затвора до 15 февруари заради неизпълнение на условията по присъда от 2014 г. В страната бяха задържани над 5400 души, включително и съпругата на опозиционера Юлия, която бе глобена с 20 хиляди рубли за участие в неразрешена от властите демонстрация.

"Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални", заяви в неделя от официалния си профил в Twitter българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права".

"Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, съпругата му и демонстрантите в Русия", обяви в понеделник Борисов чрез правителствената пресслужба.


Румен Радев ще се кандидатира за втори президентски мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024