Нова серия протести в подкрепа на Навални: Над 4300 са арестувани, сред тях и съпругата му Юлия Снимка: © Getty Images

Съпругата на руския опозиционер Алексей Навални – Юлия, беше задържана за втори път в последните две седмици заради участие в масовите протести в Русия. Тя е била арестувана в района на ул. „Строминка“ в Москва, съобщават „Дожд“ и ТАСС.

В момента не е ясно в кое полицейско управление е отведена Юлия, обяви адвокатът ѝ Светлана Давидова пред ТАСС. Съпругата на Навални беше задържана и на неразрешения митинг на 23 януари на площад „Пушкин“. Тогава бе отведена в полицията и освободена без съставен протокол.

Властите забраняват демонстрациите в подкрепа на задържания ръководител на Фонда за борба с корупцията и около 16:30 ч. българско време арестуваните в цялата страна са най-малко 4300. В столицата задържаните са над 1357, а в Санкт Петербург – 950. В тези два града полицията няколко пъти използва електрошок, за да задържи демонстрантите.

"Осъждаме за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални", заяви от официалния си профил в Twitter българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. "Използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права".

В далечния сибирски град Владивосток термометрите показват -13 градуса по Целзий, но това не спря няколко стотици души да излязат на протест в подкрепа на задържания опозиционен лидер рано в неделя сутрин.

Втората седмица на масови демонстрации в Русия започна с хоро по заледените води на Амурския залив и близо 100 задържани граждани от полицията, съобщиха „Новая Газета“ и „Дожд“.

Протестите започнаха на централния площад във Владивосток, но скоро се насочиха към Амурския залив. Стотици души стъпиха на леда, оформиха огромен кръг, хващайки се за ръце, и се впуснаха в танци, както се вижда на кадрите в социалните мрежи. Първоначално полицията изчакваше отстрани, но след това служителите на реда също стъпиха на леда и арестите започнаха.

Според сайта на ОВД-Инфо – около 15:00 ч. българско време в града, намиращ се в най-източната част на Сибир, са задържани 120 души. Кореспондент на „Новая газета“ предаде от мястото на събитието, че арестуваните са дори повече – поне 150.

В съседния град Хабаровск стотици демонстранти се събраха на площад „Ленин“, а арестите започнаха почти веднага. Според местната GU MVD – 13 души са били отведени в полицейските управления. Сред тях е и кореспондентът на „Нова Газета“ Роман Лазуков, който вече е на свобода.

Около 50-60 души излязоха на протест в Петропавловск-Камчатски, Южно-Сахалинск и Магадан. В Иркутск няколкостотин граждани също изразяват подкрепата си към Алексей Навални по улиците на града, а задържаните вече са над 20.

Пред сградата на филхармонията в Красноярск се събраха стотици протестиращи, които също се хванаха за ръце и започнаха да играят хоро. Специализираните полицейски части ОМОН са задържали 194 души, сочат данните на ОВД-Инфо.

Едни от най-мащабните протести в Сибир се провеждат в Новосибирск, където над хиляда души са излезли на улиците и площадите. Въпреки засиленото полицейско присъствие те успяха да осъществят „марш“ по планирания предварително маршрут. Арестувани са над 100 граждани.

Арестите в столицата Москва започнаха още преди началото на масовите демонстрации и там има най-много задържани - 1357. Протестиращите смениха няколко пъти мястото за събиране, защото голяма част от центъра на руската столица е блокиран от ОМОН. Вместо на площад "Пушкин", те тръгнаха да се събират в близост до сградата на ФСБ на "Лубянка" и до сградата, в която се помещава администрацията на Владимир Путин. Други протестираха пред затвора "Матроска тишина", където се намира Навални.

Тази седмица властите са затегнали мерките най-вече в Москва, нареждайки затварянето на поне 7 станции на метрото в центъра. Няколко улици са напълно блокирани, за да затворят пътя на протестиращите. Освен това полицията е поискала от всички заведения в столицата да изключат интернета си в неделя, пише „Интерфакс“. Целта на тази мярка е да се прекъсне комуникацията между демонстрантите. Протести се провеждат в около 80 града в цялата страна.

В Санкт Петербург полицията претърсва апартаментите на местни активисти и опозиционери. В Тюмен протестиращите наброяват около 200. Те се събраха край Техпарка и се насочиха към сградата на местната Дума, носейки плакати с надпис: „Ние сме тук“. В Екатеринбург протестират над 7000 души.

Първите масови протести в подкрепа на Алексей Навални се проведоха преди седмицата и в Русия бяха задържани над 4000 души. Властите забраняват организирането на демонстрациите, но с активна кампания в социалните мрежи гражданите успяват да се координират.

"Роднините ми живеят без отопление, а Путин си има дворец": Разказите на младите руснаци от протестите

Навални, който е ръководител на Фонда за борба с корупцията, се завърна в Русия от Германия по-рано този месец, но бе задържан още при пристигането си на летище „Шереметиево“. Опозиционерът се изправи пред съд директно в едно от полицейските управления в Химки (близо до Москва) заради неизпълнение на условията по присъда от 2014 по делото „Ив Роше“. Той остава в ареста до 15 февруари, а освен него бяха задържани още представители на ФБК, включително прессекретарят му Кира Ярмиш.

Братът на Навални – Олег, също бе арестуван и осъден на два месеца домашен арест този петък - заради нарушаване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 по време на демонстрациите.


Прочетете още:

Дворецът в Геленджик си намери "владетел": Милиардер и спаринг партньор на Путин

Дворецът на Путин в Геленджик: Подземният комплекс е на 16 етажа, аквадискотеките са две

"Сима-ленд": Руската компания, в която слушат химна, маршируват и скандират името на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024