Над 2000 души са арестувани на протестите за Навални в Русия Снимка: © Getty Images

Вече над 2000 са протестиращите, арестувани от руската полиция по време на демонстрациите в защита на Алексей Навални, съобщават руските медии, като цитират информация на правозащитната организация ОВД-Инфо.

Сред арестуваните е и Юлия Навалная - съпруга на опозиционния лидер, който беше задържан при завръщането си в Москва на 17 януари.

Само в столицата са арестувани почти 800 души, в Санкт Петербург 309 демонстранти са задържани във връзка с протестите в подкрепа на Навални. "Новая газета" съобщава, че сред задържаните и пострадалите при сблъсъците с ОМОН има и журналисти и фоторепортери.

Протестите обхванаха цяла Русия на 23 януари, като най-големи групи има в Москва, Санкт Петербург, Нижний Новгород, и др.

Демонстрации в подкрепа на Навални се организираха и в Европа.

България също се включи с протест пред руското посолство в София, акции е имало и във Варна и Бургас. На демонстрацията в София присъстваха и представители на "Демократична България", както и част от ръководството на "Републиканци за България", включително председателят на партията Цветан Цветанов.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева публикува позиция на МВнР, която осъжда арестите на мирните демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призовава да бъдат незабавно освободени.

"Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана", казва Захариева.

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи протестите като "вътрешен проблем на Русия".

"На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“, каза тя, цитирана от БНР.

По-рано в събота премиерът Бойко Борисов разкритикува президента Румен Радев за "оглушителната му тишина" относно ареста на руския опозиционен лидер.

В Сибир излязоха на протест дори при -50°C

Масовият протест срещу руските власти с искане за свобода на Алексей Навални започна още сутринта в крайните източни градове на страната.

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Хабаровск, Владивосток, Новосибирск, Иркутск, Улан Уде, Красноярск и други големи градове в азиатската част на Русия. Протестите не са разрешени от полицията, а преди началото им организаторите бяха заплашени с наказателно преследване заради кампанията в социалните мрежи.

Граждани на Якутск се събраха на митинг в подкрепа на Навални, независимо че температурата на въздуха там е минус 50 градуса по Целзий. На място има десетки полицейски служители, които се опитват да попречат на опитите на протестиращите да блокират движението на един от булевардите в града.

На някои места като Владивосток и Курган се съобщава за десетки арести заради стълкновения между участници в демонстрацията и офицери от службата за борба с противообществените прояви ОМОН. Според "Новая газета" напрежението във Владивосток е възникнало заради вмъкването на провокатори, които са започнали да хвърлят камъни и бутилки по полицаите. Според оценките на организаторите на протеста, във Владивосток са се събрали поне 2000 души.


Борисов и Радев се сблъскаха и по случая "Навални"

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024