"Роднините ми живеят без отопление, а Путин си има дворец": Разказите на младите руснаци от протестите Снимка: © Getty Images

„Страх ме е от абсолютната цензура и физическото насилие в нашата страна. Ние, хората, трябва да бъдем чути“. Това казва 47-годишният Слава, който е един от участниците в масовите протести в подкрепа на руския опозиционен лидер, задържан от властите до 15 февруари.

Слава управлява фирма за куриерски услуги и живее в Москва. На 23 януари излиза на площад Пушкин в центъра на столицата, заедно с още хиляди съграждани, които протестират за освобождаването на Алексей Навални.

„Пушкин“ беше пълен с хора и дори не можехме да се движим“, разказва той пред германското издание Spiegel. „Много хора се интересуват от това какво се случва в нашата страна. Готови са да дойдат тук и да застанат с името на държавата си, което е страхотно“.

„От площада се насочих към ул. „Тверская“. Клаксоните на автомобилите бяха надути, шофьорите се включиха в протеста, беше прекрасно. Не ми хареса само факта, че някои демонстранти хвърляха снежни топки към полицията. Нямаше нужда да ги провокираме“, добавя Слава.

В събота руските власти задържаха най-малко 3400 души за участието им в протестите за освобождаване на ръководителя на Фонда за борба с корупцията, който е един от най-големите противници на президента Владимир Путин. Демонстрации имаше в над 60 града, като в някои от тях се стигна до сблъсъци с полицията, масови арести и повдигане на обвинения.

Протестите се проведоха от Москва до Владивосток, а в столицата и в Санкт Петербург има най-много задържани. Сред арестуваните е и Юлия Навалная - съпруга на опозиционния лидер, който беше задържан при завръщането си в Москва на 17 януари. Политикът ще остане в ареста до 15 февруари заради „неизпълнение“ на условна присъда по делото „Ив-Роше“ от 2014 г.

„Тук въпросът не е само за ареста на Навални. Отравянето му предизвика шок, хората се питаха как може да се случи нещо подобно. Първоначално не ми се искаше да вярвам, но разследването на предполагаемите извършители показа всичко наяве и бе направено много добре“, казва Слава, припомняйки разследването на Bellingcat и още няколко медии, разкриващо нападателите на опозиционера.

Мащабно разследване свърза 8 агенти от руското разузнаване с отравянето на Навални

„Страх ме е да ходя на протести, особено ако те не са одобрени от властите. Бил съм само на демонстрации, които са получавали разрешение – преди няколко години. Но ако сега не го бях сторил, се опасявам, че последиците щяха да са дори по-ужасяващи. Никой от нас не е сам. Страхувам се от абсолютната цензура и физическото насилие в нашата страна. Ние, хората, трябва да бъдем чути“.

Масовият протест срещу руските власти с искане за свобода на Алексей Навални започна още в събота сутринта в крайните източни градове на страната. В Сибир хората излязоха дори при -50 °C. Властите обаче не разрешиха протестите и в дните преди демонстрациите задържаха десетки организатори, които разпространяваха информация в социалните мрежи.

Валерия е на 24 години и живее в Москва. Пред Spiegel тя казва, че е излязла на протест в подкрепа на Навални, защото така може да бъде част от историята.

„Когато Навални беше отровен, осъзнах, че нашата страна е в много лошо положение. Спомням си този ден. Събудих се рано сутринта, прочетох новината и бях шокирана така, сякаш нещо се беше случило на мой близък. Нямах никакво съмнение, че е станал жертва на нападение. Един приятел каза, че дори е странно как не са го убили по-рано“, казва тя.

Навални се почувства зле по време на полет от Томск до Москва през август 2020. Самолетът кацна спешно в Омск, където опозиционерът получи медицинска помощ, след което бе транспортиран за лечение в Германия. Причината да се лекува в берлинската клиника „Шарите“ бе заплахата от повторно нападение в Русия.

Москва все още не признава, че стои зад отравянето му, макар че член на Федералната служба за сигурност (ФСБ) сам призна за нападението в телефонен разговор с Навални.

„Такова нещо не може да се случва в едно нормално общество“, добавя Валерия. „Какво още трябва да толерираме? Увеличаването на възрастта, нужна за пенсия, конституционната реформа, сега и тази атака – всеки разбира, че нещо се случва тук, и то е ужасно“.

Наскоро екипът на Навални от ФБК пусна едно от най-мащабните си разследвания, в което показа "най-секретния и охраняван обект в Русия“ – дворецът за 100 млрд. рубли на Путин. В него президентът влага голяма част от парите, събрани от руските данъкоплатци.

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия

„Когато гледах филма за луксозния дворец, се запитах колко арогантен трябва да е Путин. Аз идвам от Бурятия (б.а. – република в далечната източна част на Русия), роднините ми живеят там в къща с външна тоалетна и без отопление. Нищо от това нямаше да е факт, ако имаше промяна на властта в нашата страна“, казва Валерия.

Тя завършва право в Казан, а във втората година в университета работи като асистент за Следствения комитет на Русия.

„Мислех, че макар системата да е грешна за нас, мога да променя нещо в нея. Бързо обаче осъзнах, че не искам да бъда следовател – не само заради ужасяващия сексизъм там, но и защото не всичко е законно. Затова напуснах“, разказва тя.

„Протестите на улицата ме плашат. Но щях да се чувствам зле, ако не бях излязла сега. Сякаш сътворихме история. Горда съм с всички, които дойдоха. Те са истински патриоти и за мен е чест да бъда част от тази група. Хората изразиха мнението си – казахме ясно, че не сме склонни да отлагаме нищо. Разбира се, Навални може и да не бъде освободен, но такива действия от наша страна са важни в дългосрочна перспектива“.

Валерия разказва как полицията е блокирала един от големите булеварди и „брутално“ е арестувала хората. „За щастие, аз и приятелите ми избягахме. След това видях ужасяващите видеа на полицай, който рита жена в стомаха, в Санкт Петербург. Това е нечовешко“, казва Валерия.

Мнението на 21-годишната Мария е абсолютно същото. Тя е студент във филологическия факултет на Московския университет и е излязла да протестира в подкрепа на Навални.

„Путин е на власт през целия ми живот. Още от малка разбрах, че Путин и президент са синоними. Непонятно ми е защо продължаваме да търпим това“, казва тя.

„Отношението ми спрямо Навални се променяше постепенно. Дълго време мислех защо не го премахват въпреки острите му критики. Изглеждаше така, сякаш е един от тях – някой, който се преструва, че има демокрация. Сега положението е различно, особено след атаката срещу него и филмите, които пусна“.

Мария е активист за граждански права. Тя е дарявала средства на организацията ОВД-ИНФО в помощ на арестувани при разрешени от властите протести.

„Не искам да инвестирам цялото си време и енергия в политика. Не искам да вляза в затвора, а да направя най-доброто от себе си, за да променя ситуацията. Опитвам да убедя хората около мен да не бъдат толкова безразлични. Приятелите ми, с които уча в университета, мислят, че някой ден ще напуснат страната, така че не ги интересува. Родителите ми споделят моята позиция, но не правят нищо, защото смятат, че протестите не решават кой знае какво. За жалост, повечето хора от тяхното поколение мислят по този начин“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024