Дворецът в Геленджик си намери "владетел": Милиардер и спаринг партньор на Путин Снимка: © Getty Images

10 дни след публикуването на разследването на Алексей Навални за двореца на Владимир Путин край Геленджик, милиардерът Аркадий Ротенберг изненадващо реши да си го "присвои" - поне в медийното поле.

Бизнесменът, смятан за един от най-близките хора на руския президент, е дал интервю за канала Mash, в което твърди, че е крайният собственик на огромния строго охраняван комплекс с площ от 7000 хектара на брега на Черно море.

"Това няма да е тайна. Аз съм крайният собственик. Там имаше доста сложен обект, имаше много кредитори, успях да стана бенефициент. Това е находка: мястото е прекрасно", казва той.

Именно журналисти на Mash бяха допуснати в петък до вътрешността на основната сграда, като репортажът целеше да покаже, че в нея няма луксозни мебели, а стените, подовете и таваните са голи.

В оригиналното разследване на Навални обаче това не се отричаше - напротив, твърдеше се, че имението е подложено на постоянни ремонти, защото е проектирано погрешно и задържа влага и мухъл. Затова се е наложило всички мраморни облицовки, мазилки и тапети да бъдат свалени, а вентилационната система да се промени. За справка: "дворецът" е построен изцяло още преди шест години.

Аркадий Ротенберг твърди, че придобил комплекса, защото планирал да развива туристическа дейност на неговата територия.

"Искаме там да построим апартхотел и затова има толкова голям брой стаи. Много ми харесва този бизнес - хотелиерският бизнес", казва доскорошният собственик на "Стройгазмонтаж", строител на тръбопроводи за "Газпром" и на моста над Керченския пролив в Крим.

Аркадий Ротенберг и неговият брат Борис са в черния списък на Министерството на финансите на САЩ още от март 2014 г. заради съпричастност към анексирането на украинския полуостров от Русия.

Дворецът на Путин в Геленджик: Подземният комплекс е на 16 етажа, аквадискотеките са две

Ротенберг твърди, че от години се занимавал с туристически бизнес и притежавал "няколко обекта в Крим, в Далечния Изток и в република Алтай (част от Руската федерация, намирща се в Сибир).

На въпрос защо чак сега се идентифицира публично като собственик, той отговаря: "Заради чисто човешкия фактор".

Твърди, че е купил комплекса "преди няколко години", и че разбирал, че това е "доста скандално и тежко здание".

Първите данни за това, че дворецът край Геленджик е на Путин, датират още от 2010 г., когато бизнесменът Сергей Колесников разказва за схемата на финансиране и призовава публичнo Дмитрий Медведев да прекрати корупционната схема.

След като избухва скандалът с Колесников, дворецът набързо е прехвърлен на името на бизнесмена Александър Пономаренко - един от собствениците на фирмата, която управлява летище "Шереметиево". Пономаренко е съдружник на Аркадий Ротенберг именно в управлението на летището.

Официалният документ за собствеността показва, че дворецът е продаден за цена от 350 000 долара - "колкото двустаен апартамент в покрайнините на Москва", както посочва Алексей Навални в своето разследване - т.е. сделката е фиктивна.

Последният известен собственик на двореца е "Бином" АД, а екипът на Навални открива, че всички членове на борда на директорите му са сътрудници на друго търговско дружество, собственост на втория братовчед на Владимир Путин - Михаил Шеломов.

Аркадий Ротенберг не дава никакви детайли относно отношенията си с Шеломов и твърди, че се "пишат инсинуации". Казва още, че дворецът щял да бъде завършен до 1,5 - 2 години.

Според разследването на Навални - само дотук обектът е погълнал 100 млрд. рубли (около 2,2 млрд. лв.).

Кой е Аркадий Ротенберг?

Роден в Ленинград през 1951 г., Ротенберг е възпитаник на местния университет по физическа култура.

Тренирал е борба и джудо в една и съща група с Владимир Путин. Увлечението му по спорта продължава и в по-късните години, когато заедно с друг газов милиардер Генадий Тимченко създава спортен клуб по джудо в Санкт Петербург, чийто почетен председател е Владимир Путин.

Аркадий Ротенберг започва да се занимава с търговска дейност през 1991 г., когато създава кооператив с формална дейност - организиране на състезания по бойни изкуства.

Същевременно започва да развива и бартерни доставки с помощта на брат си Борис, който по това време живее във Финландия. Сред клиентите му са и структури на "Газпром", разказва самият той пред "Коммерсант".

Големият пробив на бизнесмена става именно след избора на Путин за президент. Братята Ротенберг създадват компания за строителство на тръби, като започват да работят като доставчици по обекти на "Газпром" в цяла Русия. През 2007 г. създава "Стройгазмонтаж", която печели поръчки за строителството на части от газопровода "Северен поток". От 2001 г. е собственик и на банката "Северен морски път". Печели и поръчки за изграждане на инфраструктурата около Олимпийските игри в Сочи през 2014.

Негова е и "Мостотрест" - една от най-големите строителни компании в Русия. Както групата около "Стройгазмонтаж", така и "Мостотрест" са под санкции на ЕС заради участието си в строителството на Кримския мост през 2018.

Ротенберг излиза от пряката собственост на санкционираните дружества в края на 2019.

"Всички наши разследвания са за това, че Путин използва своите най-добри притятели, за да крие собствените си активи. В отговор Кремъл показва Ротенберг и го обявява за собственик на двореца. Мислят, че спасяват ситуацията, а на практика - точно обратното", пише Мария Певчих, ръководител на отдела по разследванията във Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални.


Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024