Снимка: © Twitter

Ден след като премиерът Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев да излезе с официална позиция за ареста на руския опозиционер Алексей Навални, той отново отвори темата и намекна, че държавният глава не трябва да се притеснява, че от Москва „ще му се карат“.

Един от съветниците на Радев – проф. Александър Маринов, отвърна на Борисов, че българският президент не е единственият, който няма официална позиция за задържането на един от най-големите политически съперници на Владимир Путин.

"Президентът Радев вчера беше много изчерпателен на един елементарен въпрос - позиция за задържането на Алексей Навални, съпругата му, опозиционните лидери. Изчетох какво ли не друго, освен позиция. Нашата позиция на евроатлантическата, демократична общност, е Навални да бъде освободен“, каза Борисов в неделя.

„Не чух позиция и за изгонените руски дипломати. Те са над 6“, добави премиерът.

Руските власти задържаха 3296 души за участието им в протестите за освобождаване на опозиционера Алексей Навални, провели се в събота. Демонстрации имаше в над 60 града, като в някои от тях се стигна до сблъсъци с полицията, масови арести и повдигане на обвинения. Сред арестуваните е и Юлия Навалная - съпруга на опозиционния лидер, който беше задържан при завръщането си в Москва на 17 януари. Протест се проведе и пред руското посолство в София.

„С нищо не съм го засегнал, освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата инстанция. Да, не - няма да му се карат толкова, не е страшно", каза още министър-председателят по случая с Радев. Министърът на околната среда Емил Димитров, който беше с него, му отвърна: "Г-н премиер, Вие отговаряте за цялата държава, той отговаря за съпругата си".

"На правителството позицията е незабавно да освободят хората, които са задържали за политическа дейност. Това не трябва да се допуска. И това не значи, че ние разваляме отношенията си с Руската федерация. Когато са нарушени нашите ценности, ние си казваме позицията“, допълни премиерът във включването си на живо във Facebook. 

Проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента отговори в интервю за БНР, че държавни глави и на други страни не са се изказали по случая с Навални.

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия", каза той.

В събота Радев отговори на Борисов след първия призив на премиера да изкаже позиция за ареста на Навални. Държавният глава каза, че "Борисов се прави на радетел за демокрация - защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи". 

"За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", обяви той.


Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента