"Втори рунд" между Борисов и Радев по случая с Навални Снимка: © Twitter

Ден след като премиерът Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев да излезе с официална позиция за ареста на руския опозиционер Алексей Навални, той отново отвори темата и намекна, че държавният глава не трябва да се притеснява, че от Москва „ще му се карат“.

Един от съветниците на Радев – проф. Александър Маринов, отвърна на Борисов, че българският президент не е единственият, който няма официална позиция за задържането на един от най-големите политически съперници на Владимир Путин.

"Президентът Радев вчера беше много изчерпателен на един елементарен въпрос - позиция за задържането на Алексей Навални, съпругата му, опозиционните лидери. Изчетох какво ли не друго, освен позиция. Нашата позиция на евроатлантическата, демократична общност, е Навални да бъде освободен“, каза Борисов в неделя.

„Не чух позиция и за изгонените руски дипломати. Те са над 6“, добави премиерът.

Руските власти задържаха 3296 души за участието им в протестите за освобождаване на опозиционера Алексей Навални, провели се в събота. Демонстрации имаше в над 60 града, като в някои от тях се стигна до сблъсъци с полицията, масови арести и повдигане на обвинения. Сред арестуваните е и Юлия Навалная - съпруга на опозиционния лидер, който беше задържан при завръщането си в Москва на 17 януари. Протест се проведе и пред руското посолство в София.

„С нищо не съм го засегнал, освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата инстанция. Да, не - няма да му се карат толкова, не е страшно", каза още министър-председателят по случая с Радев. Министърът на околната среда Емил Димитров, който беше с него, му отвърна: "Г-н премиер, Вие отговаряте за цялата държава, той отговаря за съпругата си".

"На правителството позицията е незабавно да освободят хората, които са задържали за политическа дейност. Това не трябва да се допуска. И това не значи, че ние разваляме отношенията си с Руската федерация. Когато са нарушени нашите ценности, ние си казваме позицията“, допълни премиерът във включването си на живо във Facebook.

Проф. Александър Маринов от Стратегическия съвет към президента отговори в интервю за БНР, че държавни глави и на други страни не са се изказали по случая с Навални.

"Това е въпрос на преценка. И самата реакция на българското правителство е особена - през социалните мрежи, официална институционална реакция няма. Съгласен съм с президента, че премиерът и управляващите трябва да се изкажат по проблемите, които засягат българското общество, а те са доста сродни на това, което се случва в Русия", каза той.

В събота Радев отговори на Борисов след първия призив на премиера да изкаже позиция за ареста на Навални. Държавният глава каза, че "Борисов се прави на радетел за демокрация - защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи".

"За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", обяви той.


Четката за тоалетна от имението на Путин - символ на протеста в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024