Румен Радев ще участва на срещата на източния фланг на НАТО Снимка: © Президентство на Р България

Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на Букурещката деветка (Б9), която ще се състои в латвийската столица Рига.

Събитието е част от серия срещи преди годишния лидерски форум на Алианса във Вашингтон. Решението кой да представлява България се превърна в поле за ожесточен спор между държавния глава и служебното правителство.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността във вторник участие ще вземат страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В Рига ще се включи и генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг. Очаква се в сряда той да посети и Будапеща, „за да обсъди оставането на Унгария извън мисията на НАТО в Украйна“. Това стана ясно от изявление на Виктор Орбан пред държавните медии.

За първи път от създаването на формата през 2015 г. обаче срещата на високо равнище няма да завърши със съвместна декларация на деветте държави, предава агенция "Ройтерс".

Президентът на Унгария Тамаш Сульок няма да е сред присъстващите. Вместо това страната ще бъде представлявана от посланика си в Латвия.

Миналата седмица Будапеща даде знак, че не планира да се откаже от вноса на природен газ от Русия и че ще опита да задълбочи бизнес връзките си с Москва в области, които не са обект на санкции.


Служебният кабинет не пуска Радев на лидерския форум на НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024