Служебният кабинет не пуска Радев на лидерския форум на НАТО Снимка: © Getty Images

Срещата на лидерите от държавите в НАТО се превърна в бойно поле между служебното правителство и президента Румен Радев.

Решението кой да представлява България на форума във Вашингтон между 9 и 11 юли 2024 г. става повод за тежък спор заради все по-отявлените проруски изявления на Радев в последните седмици.

Президентът демонстративно не посети Парламентарната асамблея на НАТО, която се провеждаше в София между 25 и 27 май, като реши вместо това да направи визита в Унгария и Швейцария и да повтори опорните точки за предполагаемо изпращане на българска армия в Украйна.

На журналистически въпроси защо е пропуснал среща с генералния секретар Йенс Столтенберг в България, Радев не отговори директно, а обяви, че ще продължи диалога си с него на срещата във Вашингтон.

Сега "24 часа" твърди, че служебното правителство е решило да не изпраща президента на форума на НАТО, а вместо това България да се представлява от министър-председателя. Медията цитира свой високопоставен правителствен източник.

Това ще бъде второто изключение от по-ранната практика Радев да участва в срещите на върха на НАТО (както е било между 2017-2022 г.).

През 2023 г. Николай Денков беше човекът, който участваше на форума във Вилнюс.

На теория, към юли 2024 г. е възможно да има и редовен кабинет, ако едномесечният срок след изборите бъде достатъчен за съставяне на работещо мнозинство. В противен случай, Димитър Главчев би трябвало да присъства на срещата във Вашингтон, ако решението, описано в "24 часа", остане в сила.

Причината за блокирането на Радев от срещата на НАТО е, че изказванията му противоречат на външнополитическата позиция на България, която е утвърдена от началото на войната в Украйна досега. Ето част от изявленията на Румен Радев, които предизвикаха критики от страна на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ в последните дни:

  • „Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“
  • "Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия"

Това не е първият случай, в който Румен Радев се въвлича в конфликт с правителството преди участие в международни срещи на най-високо ниво.

През 2018 г. Бойко Борисов реши да замине за Ню Йорк за Общото събрание на ООН, вместо президента.

Срещата в София на парламентарните делегации от НАТО стигна до решение, с което подкрепя разрешаването на Украйна да използва западните оръжия за обстрел срещу Русия. САЩ обаче засега не се съгласява с вдигането на досегашната забрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024