Румен Радев за членството на Украйна в НАТО: Въпросът е не дали, а кога

Позицията, че Украйна трябва да стане член на НАТО, изненадващо изрази президентът Румен Радев на международен форум в Атина.

"Всички съюзници са изразили решителност Украйна да бъде в НАТО. Въпросът не е дали, а кога. Отговорът на този въпрос ще зависи от случващото се на бойното поле и от възможността да се стигне до устойчив и справедлив мир," казва Радев при откриването на 28-ата годишна кръгла маса на списание The Economist.

По думите му НАТО не трябва да участва директно във войната в Украйна, защото "всеки директен сблъсък между НАТО и Русия носи риск от световен ядрен конфликт."

"Украйна е суверенна държава, тя има свободата да реши. Разбирам много лидери, които се притесняват, че ако не подкрепим Украйна с всичко, включително войски, предаваме ценностите си и признаваме, че в 21-ви век територия може да се придобива по военен път, същевременно трябва да е ясно: НАТО не бива да се въвлича в тази война," казва държавният глава. В рамките на Алианса до мовента никоя страна не е заявявала позиция, че трябва да бъдат пратени войски на терен, но реплика на Еманюел Макрон преди месеци, че "не може да се изключва" нищо - включително и такъв сценарий в бъдеще, продължава да бъде тълкувана като призив - въпреки условността, която съдържа.

Радев продължава да твърди, че изходът от войната са мирни преговори, въпреки че условията за мир, които Москва предлага, на практика означават Украйна да се откаже от свои територии.

"Преговори между Русия и Украйна с участието на украинските партньори - това е решението, когато дойде времето. Украйна трябва да реши кога е дошъл моментът," смята президентът.

В изказването си той нарича войната "пълномащабна", "унищожителна" и "кървава" и с все по-голям риск за световния мир.

"Затова от първия ден на руската агресия България напълно я заклеймява. Страната се включи в общите усилия на ЕС за пълна подкрепа на Украйна и за превръщането ѝ в кандидат за членство в ЕС," казва Радев сега.

Добавя обаче, че "ние се възхищаваме се на храбростта на украинците, но цифрите сочат предимство за руската страна."

На форума той говори и за последствията от продължаващата повече от две години война, която според него е предизвикала "нашето критично мислене - способността ни да анализираме и оценяваме задълбочено всички стратегически и оперативни аспекти и рискове."

"Прдизвика също така способността ни да дефинираме желаното като краен резултат и какво означава победа. И всички ние видяхме някои примери за грешни стратегически оценки, които тази война вече разкри. Например, руското ръководство подцени волята на украинския народ да се съпротивлява и да се бори за своята свобода. Освен това руският Генерален щаб катастрофира в резултат на неясните политически цели като демилитаризация и диверсификация. Нейните военни бяха унижени и победени в първата фаза на войната", признава Радев.

Посочва обаче, че са били подценени "устойчивостта и капацитета на руската икономика и военна индустрия."

"Всички помним задълбочени анализи на много водещи експерти и политици, според които под тежестта на санкциите руската икономика ще се срине след няколко месеца, дори че Руската федерация ще се разпадне. Нищо подобно не се случи," казва Радев.

Според него украинското ръкокводство е подценило "някои от основните принципи на оперативните действия, които изискват определени условия, като предимство в числеността на армията, оборудване и превъзходство във въздуха, преди да е започнала каквато и да било настъпателна операция".

"Знаем резултата - дълго промотираното украинско контранастъпление доведе до огромни човешки жертви и материални загуби. В противовес Русия успя да вземе оперативната инициатива. Така че е очевидно, че трябва да преоценим подхода си към тази война и да се върнем към дипломацията и преговорите, колкото по-рано, толкова по-добре, " казва още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024
Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024
Политика

Избори ли? ДПС вече се намести във властта по служебен път

Цели области се поставят в плътен партиен вакуум на ДПС

11:22 - 04.07.2024