Снимка: © bTV

Фирма, която държи десетки милиони левове в кеш, не е свързала с НАП касовите си апарати на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“, а така голяма част от приходите не са отчетени като оборот.

Това обяви шефът на НАП Румен Спецов, който даде брифинг от „Капитан Андреево“ след координирана акция, проведена през изминалата нощ.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Намерихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево”, не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово”, и за ГКПП „Малко Търново”, заяви Спецов.

Фискалните устройства, които не са свързани със системата на НАП, са стари модели и не са били подменени навреме при въвеждането на новите изисквания. "Съгласно действащите разпоредби, всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест, всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", каза Спецов.

"Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени. От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20% са за фирмата, която обслужва апаратите“, каза шефът на НАП. Ако обаче касовите апарати не са свързани с агенцията, то тази такса не постъпва в държавния бюджет.

Спецов не посочи коя е фирмата, но каза, че тя съдейства за изясняване на случая.

Санкциите при допуснати нарушения от страна на обслужващата компания могат да бъдат в две насоки - от страна на НАП и от страна на държавата. Глобите могат да достигнат до над 10 хиляди лева, каза Спецов.

Фирмата е декларирала „десетки милиони в касова наличност“, добави той. В момента тече цялостна проверка на компанията, която обслужва фискалните апарати на ГКПП-тата. 

Шефът на НАП заяви, че работата на „Капитан Андреево“ няма как да спре – затворени са само няколко платна, тъй като се чака инсталиране на компютърна система.

Спецов отказа да коментира казуса с фирмата „Гранекс Трейдър“, която е била негова собственост, но я е продал през 2016 г. ГЕРБ обвиниха новия шеф на НАП, че се е разделил с компанията и я е продал на социално-слабо лице, за да не се налага да изплаща дълговете ѝ към агенцията, които се равнявали на над 1 милион лева. Според тях – Спецов е знаел, че във фирмата се правела данъчна ревизия и лично получил заповедта и ревизионния доклад, преди да прехвърли собствеността.

ГЕРБ: Румен Спецов лично е получил данъчния акт за дълга от 1.2 млн. лв. на фирмата му

Финансовият министър Асен Василев назначи проверка, а Спецов отказа да даде допълнителна информация. „Ще видим какви са резултатите от проверката, не се притеснявам и от такава, извършена от прокуратурата“, каза той.

Попитан дали би подал оставка, ако се докажат нарушения, той заяви: „А кой ще понесе политическата отговорност, ако се окаже, че всички лъжи за данъчни измами са грешни?“.

На въпрос дали познава Васил Божков, тъй като е живял в Дубай, той отвърна с въпрос: „Това, че съм живял в София, свързва ли ме с Делян Пеевски?“.


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Васил Божков окончателно копира стилистиката на ранното СДСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft