Русе "подари" летището си за 10 години на частна фирма

Общинският съвет на Русе реши да прехвърли безвъзмездно правото на ползване на Летище Русе на фирма, собственост на Антони Търницов и Христо Крушарски, за срок от 10 години.

Компанията им "Еърпорт Русе" е създадена специално за този проект. Решението е внесено като извънредна точка в Общинския съвет от кмета и е взето с взето с мнозинство от 47 гласа "за" и само 1 "против".

Търницов беше кандидат за купувач на концесионния договор за летище Горна Оряховица през 2022 г., а Крушарски е известен най-вече с това, че беше собственик на футболния клуб "Локомотив Пловдив". Всъщност, той влиза в съвместното дружество със своя компания "Стройпроект", която се занимавала с производство на "системи за въздействие на времето, системи за защита от градушки и увеличение на валежите" и от три години има собствени самолети, базирани в Горна Оряховица.

Крушарски обяснява на пресконференция преди дни, че интересът му към летище Русе е породен от възможността "да обслужваме и Румъния, и България с нашата дейност". За да може то да обслужва международни полети, според Крушарски, имало "работа за целия китайски народ" по възстановяването му, а срокът за това е не по-малко от 4-5 г.

Търницов е "помагал на администрацията на общината в изграждане на позициите ѝ в отношенията с държавата", обяви кметът на Русе Пенчо Милков при представянето му.

Решението беше критикувано остро от депутата от "Продължаваме промяната" Рена Стефанова.

Стефанова посочва, че през 2022 г. кметът на Русе Пенчо Милков е отказал да прехвърли собствеността на летището на държавата, която е имала намерения да го възставнои и да организира извършване на полети.

През април 2022 г. транспортният министър Николай Събев предлагаше да се осигурят 2,6 млн. лв. от държавния бюджет, за да може летището отново да работи.

Парите обаче не са получени от общината, защото "ни бяха поставени условия да ги изхарчим, които противоречат на регламента за държавни помощи", обяви Милков.

"Сега е готов да предостави безвъзмездно ползването му за срок от 10 години на частно дружество без никакъв ангажимент срещу това. Единственият въпрос, който възниква у мен при тези факти, е "Какъв е размерът на уговореното концесионно плащане?", пише Стефанова.

  • Летището "Щръклево" се намира на около 15 км разстояние от Русе и е с територия от 183 хектара.
  • До 2015 г. базата е държавна собственост, като няколко пъти е предлагано на концесия, но без успех.
  • От 2016 има лиценз за летателна площадка за малки самолети.
  • През 2021 г. компанията "Гъливеър" предложи да възстанови редовна линия с полети от Русе до София.

От изявленията на кмета пред медии става ясно, че истинското възстановяване на летището остава под въпрос, защото зависи от това какъв генерален план ще изготвят новите му ползватели и дали той ще се одобри от държавата.

Засега те са се ангажирали само с възстановяване на осветлението, оградата, асфалта на пистата, както и на терминала за обслужване.

Милков беше избран за кмет на Русе през 2019 г. от БСП; през 2021 той лично стана член на Инициативния комитет за преизбирането на Румен Радев.

Стефанова настова кметът и общинският съвет да се "въздържат от действия в края на мандата си, с които поемат дългосрочни ангажименти за община Русе - особено ако се отнася за безвъзмездни сделки" и обвинява администрацията в "пълна безпомощност, съчетана със спорни практики без обществено обсъждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024