Русия арестува журналистка от "Свободна Европа" с американско гражданство

Руската полиция е арестувала журналистката Алсу Курмашева, която работи за "Радио Свобода" - татарско-башкирското подразделение на радио "Свободна Европа".

Курмашева има руско и американско гражданство, но живее в Прага. Паспортите ѝ са отнети от полицията в Казан през юни 2023 г., когато е искала да отпътува за Чехия. Алсу Курмашева живее в Прага, но през май се е наложило да се върне в Русия по семейни причини.

Журналистката е задържана, докато чака полета си за връщане. Наложение ѝ е и глобена, защото не е регистрирала американския си паспорт пред руските власти.

Сега, на 18 октомври, руските власти повдигнаха ново обвинение на Курмашева - че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“.

Докато чака да ѝ върнат паспортите, журналистката е арестувана, защото не е внесла документи в Министерството на правосъдието, за да бъде включена в регистъра на "чуждестранните агенти", черния списък на Русия за медии и организации, които получават международно финансиране.

Това е първият случай, в който се образува дело срещу човек, който не се е вписал сам като "чуждестранен агент", пише каналът SOTA.

Курмашева е уличена и за това, че е събирала "военни сведения", включително от мобилизирани университетски преподаватели, и ги предавала на "чуждестранни източници", според медията "Татаринформ".

Репортерката е заплашена от 5 години затвор.

От години тя описва проблемите на националните малцинства в руските републики Татарстан и Башкортостан, пише "Радио Свобода".

Това е вторият случай, в който руската полиция арестува журналист с чуждестранно гражданство - след Еван Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal.

В началото на годината 31-годишният Еван Гершкович беше задържан по обвинение в "шпионаж". Гершкович работи в американския вестник и има гражданство от САЩ, но от 6 години живее в Москва. Според руските власти, той, действайки по поръчка на американската страна, е събирал данни, които представляват държавна тайна за дейността на едно от предприятията от руския военно-промишлен комплекс.

„Алсу е много уважаван колега, предана съпруга и всеотдайна майка на две деца“, коментира действащият президент на RFE/RL Джефри Гедмин, цитиран от "Ройтерс". Руското правителство все още не е коментирало нейното задържане.

„Тя трябва да бъде освободена, за да може незабавно да се върне при семейството си", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024