Една от партиите в управлението се бори с вътрешни трусове след доклад за нарушения Снимка: © Facebook/Зелено движение

Лоши практики, свързани с влияние и контролиран вот, са разкрити след вътрешна проверка в "Зелено движение" - една от партиите в обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Мащабът на разкритията предизвика известни трусове в партията, която ще заседава в четвъртък, за да реши как да противодейства на порочните практики.

Вътрешен доклад на анкетна комисия в "Зелено движение" показва сериозни нарушения във финансовата и кадровата дисциплина. В документа, който беше публично оповестен преди дни от изданията "Клуб Z" и "Биволъ", се посочва, че то е било превзето от фиктивни членове, които са опитвали да повлияят на изборите за партийно ръководство.

Подозренията за това са се появили още на Националния съвет на партията през декември 2022 г., а докладът на анкетната комисия ги потвърждава. В него подробно са описани различни нарушения в 7 местни организации, които масово за разменяли пълномощни за гласуване. Става дума за организирана група партийци, които на практика са превзели местните структури и чрез тях са опитвали да надделеят при гласуванията за ръководство, като са подкрепяли определени кандидати.

В доклада се споменава и за контролиран вот, като един човек от партията е давал инструкции към регионалните председатели как и за кого да се гласува.

Разкритията внесоха смут и противоречия в редиците на "Зелено движение". Според нейния съпредседател Владислав Панев проблемите в крайна сметка не са оказали реален ефект върху избора на ръководството на партията. В интервю пред "Клуб Z" той заявява, че резултатите от Националния съвет не са повлияние особено от контролирания вот.

"Аз съм убеден, че дори с тези практики, резултатите от Националния съвет нямаше да са много по-различни. Разликата между мен и останалите кандидати бяха чувствителни - в пъти. Дори с тези манипулации, които аз не одобрявам, нямаше да има различен резултат", твърди той.

Бившият екоминистър и един от учредителите на "Зелено движение" - Борислав Сандов, обаче има друго мнение по темата.

"Като се види мащабът на тези практики съм убеден, че резултатите в самите избори [щяха да] са различни. Панев може би приема, че това е някакво действие, насочено лично към него", казва той пред БНР.

Сандов тълкува действията на част от съпартийците си като форма на отмъщение срещу него и хората, които са били в изпълнителната власт по време на кабинета "Петков". Той казва, че същите хора, които са замесени в проверката, са искали определени позиции във властта - но не са ги получили.

"През последните 1-2 години, когато се появиха властта и парите в Зелено движение, тогава започнаха да се появяват такива хора", заяви Сандов.

В момента в партията текат обсъждания как да се противодейства на ситуацията. Няколко местни организации вече са закрити, след като са установени като участници в скандала. Националният съвет трябва да обсъди и други мерки във връзка с казуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024