Руската армия е бомбардирала телевизионната кула на Киев, като според информация на кмета Виталий Кличко - две ракети са ударили подстанция и апаратна в кулата. 

Ракетният обстрел е нанесен в следобедните часове на 1 март, като е засегнал излъчването на няколко телевизионни канала в разгара на военните действия. 

Петима души са загинали при нападението, става ясно от съобщение на президента на Украйна Володимир Зеленски. 

"Защо повтаряме 80 години "Никога повече", щом когато падат бомби върху Бабин Яр, светът остава мълчалив? Още пет живота бяха изгубени. Историята се повтаря", пише той. 

Телвизионната кула се намира в непосредствена близост до Лукяновското гробище в Киев и до мемориалния парк Бабин Яр - локация с историческо значение за Украйна от Втората световна война. 

Бабин Яр е мястото, на което са извършвани серия от масови убийства на евреи, цивилни местни жители и военнопленници по време на нацистката окупация след 1941 г. През 70-те години Украйна прави паметник на загиналите съветски граждани, а едва след1991 г. в парка има и паметник на избитите евреи. 

През юни 2001 г. папа Йоан Павел II посещава Киев и се покланя в Бабин Яр. 

Премиерът на Украйна Денис Шмихал пише: "Русия стреля по паметта на жертвите на Холокоста, опита се да ни лиши от нашия глас и да унищожи украинците". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори