Русия е нападнала цивилен товарен кораб в Черно море Снимка: © Getty Images

Русия е атакувала с множество крилати ракети търговски кораб, който миналия месец е бил спрял на украинското пристанище Одеса. Това твърди Великобритания, като се позовава на разсекретена разузнавателна информация.

Нападението, извършено на 24 август, е било предотвратено от украинската противовъздушна отбрана, съобщиха от британското външно министерство. За него обаче става ясно едва сега - и то от изказване на премиера Риши Сунак пред парламента.

Киев полага усилия да позволи на корабите, блокирани в пристанището на Одеса, да отплават в открити води след разпада на сделката за износ на зърно през Черно море. Това е първият път, в който официално лице съобщава за подобен инцидент с кораб, който е бил атакуван след началото на тези украински усилия. От 18 август четири товарни кораба са отплавали от Одеса.

Според премиера Сунак осуетената атака срещу кораба със зърно е успяла единствено да "покаже колко отчаян е Путин".

"Украйна има право да изнася стоките си през международни води и има моралното право да превозва зърно, което помага за изхранването на света", каза британският министър-председател.

През юли Москва предупреди, че корабите, пътуващи към пристанищата на Украйна през Черно море, могат да бъдат разглеждани като военни цели.

Предупреждението дойде, след като Русия се оттегли от знаково споразумение за зърно, подкрепено от ООН, в което на граждански товарни кораби беше обещана свободата да изнасят украинско зърно през Черно море.

Президентът на Русия Владимир Путин постави няколко условия пред споразумението, включително една от големите руски банки да бъде допусната до лобалната платежна система SWIFT, от която руски финансови институции бяха изключени в началото на войната като част от санкциите срещу режима в Москва. В крайна сметка Путин изтегли страната от зърнената сделка. Впоследствие инициира серия от удари по пристанища в Южна Украйна.

В изявлението си британското външно министерство заяви, че Русия е унищожила 280 000 тона зърно, откакто се е оттеглила от споразумението, като я обвини в опит да "въоръжи храните и невинната търговия за сметка на останалия свят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024