Русия е поискала военна помощ от Китай, САЩ заплаши с "тежки последици" Снимка: © Getty Images

Русия е помолила Китай за военна помощ, включително дронове, както и за икономическа подкрепа. Това твърдят висши американски служители пред CNN и още няколко медии.

Няколко часа след като информацията се появи, Външното министерство на азиатската страна обвини Вашингтон в "дезинформация".

Запитванията от страна на Москва са дошли след началото на руската военна инвазия в Украйна, твърдят американските представители.

Потенциална намеса на Китай би помогнала на руските военни, които срещат съпротивата на украинците в редица градове. Освен това би помогнала на Кремъл относно санкциите, които Западът наложи на Москва.

От Китайското посолство в САЩ твърдят, че не са „чували“ за подобно запитване от страна на Русия. Говорителят Лиу Пънгю изрази „загриженост“ за „ситуацията в Украйна“.

От САЩ обявиха, че Китай ще се изправи пред „тежки последици“, ако подпомогне Русия във войната. Предупреждението на съветника по националната сигурност Джейк Съливан идва преди срещата на високо ниво в Рим между официални представители на Вашингтон и Пекин.

От началото на кризата Пекин изразява словесна подкрепа за дългогодишния си съюзник Москва, въпреки че обяви готовност да бъде медиатор за мирни преговори. Не е публично известно Китай да са оказвали военна или икономическа помощ на Кремъл.

Преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна се очаква да бъдат подновени днес, след като и двете страни дадоха сигнали, че е постигнат известен напредък. По-рано официалният говорител на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка. Украинският президентски съветник Михайло Подоляк, който участва в преговорите, потвърди информацията.

Според Подоляк - Русия вече показва по-градивна позиция в дискусиите и признаци за зачитане на украинските искания.

Повече от 5550 души са успели да се евакуират чрез 9 хуманитарни коридора в неделя, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.


Китай изненадва като посредник за мир между Русия и Украйна, но остава с едно наум заради ТайванАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023