Русия и Беларус отново са поканени на тържествата за Нобеловата награда Снимка: © Getty Images

Посланиците на Русия и Беларус отново са поканени на ежегодния Нобелов банкет в Стокхолм, след като миналата година се оказаха без покана заради войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Нобеловата фондация покани за първи път на събитието и лидера на антиимиграционната партия "Шведски демократи". Лидерите на шведските политически партии по традиция са поканени на банкета, но организаторите многократно са отказвали присъствието на дългогодишния лидер на "Шведските демократи" Джими Акесон, включително през 2022 г., когато партията зае второ място на парламентарните избори с аргумента, че партията му не се счита за съответстваща на принципите на наградите.

Пет от шестте Нобелови награди се присъждат всяка година в Стокхолм след процес на номиниране, който се пази в тайна. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, където се провеждат отделни тържества.

От Фондацията съобщават, че на церемониите по връчването на наградите през декември ще бъдат поканени посланиците на всички държави, които имат дипломатически представителства съответно в Швеция и Норвегия. Миналата година тя мина без присъствието на посланиците на Русия и на нейния съюзник Беларус.

Организаторите твърдят, че се стремят да приобщят дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

"Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, в които диалогът между хората с различни възгледи намалява. За да се противопоставим на тази тенденция, сега разширяваме поканите си за празнуване и разбиране на Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества", каза в изявление Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация.

Тазгодишните лауреати ще бъдат обявени в началото на октомври, а тържествените церемонии по награждаването ще се състоят на 10 декември - годишнината от смъртта на Алфред Нобел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024