5 убити при удар срещу руския Белгород: Сирените на ПВО са се включили едва след взривовете Снимка: © NEXTA

Най-малко петима души са загинали, а други осемнадесет са били ранени при украинско въздушно нападение в руския град Белгород. Това твърди губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

Ударът е осъществен ден след като Русия изстреля 26 ракети срещу Украйна, като петима души бяха убити в село Великий Бурлук в северната Харковска област. Сред тях е имало и 66-годишна жена.

Видеоклипове от Белгород, разпространени в социалните медии, показват няколко линейки, паркирани пред силно повреден търговски център с изпочупени прозорци.

Руски официални лица твърдят, че системите за противовъздушна отбрана са свалили 14 украински ракети над Белгородска област.

Според трима очевидци, които са се намирали в непосредствена близост до ударения търговски център обаче, жителите на града не са получили нито предупредителни SMS-и, нито са чули активирани сирени в района.

"Тъкмо бяхме влезли в къщата, когато се чу експлозия. Говорих с майка ми, тя работи в Северния район ( бел. р. село северно от Белгород), и те чуха първите взривове. Тя ми каза да отведа дъщеря си далеч от прозореца. Взех я и взривовете започнаха. Имаше някакво хрущене, но стъклото остана непокътнато. Нямаше SMS известия, не се чуваха сирени", разказва пред сайта "Агентство" жител на най-близката до мястото на удара къща.

Други две жени, които в момента на удара са се намирали в близост, споделят пред "Агенство" сходна история - чу ли са сирени едва след взривовете.

Оказва се, че за двата месеца, изминали от последната голяма украинска атака, местните власти не са успели да създадат ефективна система за уведомяване на гражданите за потенциална атака.

По време на предишния голям обстрел от 30 декември сирената също се е включила едва след обстрела. В същото време някои от убежищата са били заключени.

Белгород се намира на около 30 км от границата с Украйна.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди близо две години градът често е обект на нападения от страна на украинските сили.

При атака с дрон и ракета през декември м. г. бяха убити 25 души и ранени още 100 души при най-смъртоносния удар срещу Белгород към момента.

Снимка на руски десантен кораб в Черно море Русия загуби още един десантен кораб след украинска атака в Черно море


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024