Русия изгони двама български дипломати в отговор на шпионската афера от март

Русия изгони двама български дипломати от посолството в Москва като ответна мярка срещу действията на София от 22 март, когато страната ни обяви двама руски дипломати за „персона нон грата“.

Новината съобщиха от външното министерство в Москва. Двамата експулсирани български представители са секретарят на консулската служба и първият секретар на службата за търговско-икономически въпроси в българското посолство в Русия. Те имат 72 часа да напуснат страната.

Посланикът на България Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация, където е уведомен за решението.

„Тази мярка е в отговор на немотивираното решение на България от март 2021 да обяви двама руски дипломати за „персона нон грата“, пише в официалното становище на руското МВнР.

На 22 март страната ни изгони представители на посолството на Русия в София заради връзка с петимата задържани български граждани от шпионската афера.

За шпионаж в полза на Москва бяха обвинени бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, зам.-директорът на бюджетната дирекция на МО полк. Петър Петров, ръководител на секретна секция в парламента, един действащ служител на военното разузнаване, както и съпругата на Иван Илиев.

Един от шестимата арестувани е на свобода срещу парична гаранция, защото е направил пълни самопризнания, а останалите са в ареста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022