Снимка: © mfa.bg

Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за "персона нон грата" и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

По-рано през деня главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева, че двама граждани на Русия са осъществявали „нерегламентирана разузнавателна дейност“ на територията на България.

От държавното обвинение добавиха, че са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от Наказателния кодекс. Разследването е по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Установено е, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Дейността им обаче е „несъвместима с дипломатическите отношения“, съобщават от държавното обвинение.

Според източници на БНТ - това са офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация, и Александър Зинкин, втори секретар. Те получавали документи с гриф "НАТО:секретно". Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. от прокуратурата "резидент", обявен за ръководител на българската шпионска група.

От Руското посолство в София отговориха: "Със съжаление, принудени сме да констатираме, че този пореден безоснователен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки".

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов допусна възможност за евентуално експулсиране на дипломати след шпионския скандал с шестимата задържани български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Москва. От Русия отвърнаха, че ще предприемат „реципрочни мерки“, ако се стигне до подобен ход. Това съобщи Владимир Джабаров - зам.-ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията (горната камара на парламента), според когото подобен ход би бил „недружелюбен акт“ от страна на София към Москва.

В последните няколко години България периодично експулсира руски дипломати по подозрение за извършване на шпионска дейност, като в най-скорошния случай (от септември 2020 г.) ставаше дума за двама дипломати от търговското представителство на Русия. Беше обявено, че те са събирали информация за различни аспекти от работата на българските въоръжени сили, като за целта са контактували с български граждани. 

Държавното обвинение уличи шестима български граждани в изнасяне на класифицирана информация към Русия. Един от тях съдейства на следствието и беше пуснат под "парична гаранция", но Софийският военен съд остави останалите за постоянно в ареста.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът подкрепя България в разследването на "зловредната дейност" на Русия. "Следим отблизо разследването на България на предполагаемата група от руски шпиони. НАТО винаги е била силно фокусирана върху защитата на класифицираната информация и документи. Ние изцяло подкрепяме работата на нашия съюзник България в разследването на зловредната дейност на Русия на нейна територия", обяви той.

Премиерът Бойко Борисов е провел разговор със Столтенберг относно аферата. "Обсъдихме разкритата преди дни група за шпионаж в страната ни, като той изрази пълна подкрепа за България. НАТО е най-успешният политико-военен съюз в историята и е допълнителен гарант за суверенитета, интегритета и сигурността на България. Уверих Столтенберг, че организацията винаги може да разчита на съюзническата солидарност на България", написа министър-председателят във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"