Русия изпрати изтребители Су-25СМ в Беларус

Руското Министерство на отбраната продължава мобилизирането на военна сила около Украйна, като в събота обяви, че е изпратило изтребители Су-25СМ към Беларус.

Държавният военен канал ТВ "Звезда" съобщава, че няколко екипажа на ВВС от Източния военен окръг са привлечени към проверката на въоръжените сили и са се пребазирали на летища в Беларус.

Самолетите са прелетели над 7000 км от далечния източен регион Приморие и са стигнали до бази в района на Брест близо до границата на Беларус с Полша.

В съобщението на МО се казва, че екипажите на руските Су-25СМ разучават маршрутите на "предстоящи полети", отработват взаимодействието с групата по ръководство на полетите и ще пристъпят към изпълнение на задачи по предназначение.

Точният брой на прехвърлените към Беларус бойни самолети не се съобщава. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу твърди, че общият брой на ресурсите, мобилизирани в съвместните маневри, няма да надвиши максимума заложен от 2011 г. - т.е. не повече от 13 000 войници, 300 танка, 500 бронирани машини и 3500 парашутисти.

Допълнителното мобилизиране на войски в разгара на напрежението с Украйна задълбочава съмненията на западните държави, че Русия се подготвя за инвазия в съседната страна.

НАТО обвинява Кремъл, че прехвърля в Беларус близо 30 000 души от въоръжените си сили, като в допълнение на това изпраща самолети, ракети "Искандер", ПВО-системи от типа С-400 и специални звена на военното разузнаване, съобщава германският Der Spiegel.

Американският президент Джо Байдън преди дни одобри изпращането на около 2000 войници от Северна Каролина към Полша и Германия, плюс пребазирането на други 1000 войници от Германия в Румъния за подсилване на отбранителните сили на НАТО на изток.

До дни предстои канцлерът Олаф Шолц да направи първото си посещение във Вашингтон - правителството в Берлин е силно критикувано за това, че отказва да се ангажира с военна подкрепа за Украйна.


САЩ изпраща около 2000 войници в Полша и Германия

Кой ще оглави НАТО след Йенс Столтенберг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024