Русия изтегля армията си от Херсон след 8 месеца окупация Снимка: © Getty

Командирът на руската армия в Украйна Сергей Суровикин е обявил официално, че предлага изтегляне на войските от окупирания Херсон.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу се е съгласил да бъде "заета отбрана по левия бряг на река Днепър в Херсонската област" - което означава, че армията напуска областния център.

В същия ден "Коммерсант" съобщи, че един от основните кадри на Русия в окупационната власт на Херсон - Кирил Стремоусов - е загинал. Първоначалната версия за смъртта му е "пътно-транспортно произшествие".

Това означава, че Украйна ще може да си върне Херсон след 8-месечна руска окупация. Южният украински град беше завладян в началото на март 2022 г., в първите седмици на войната.

  • Причината за изтеглянето на руснаците е, че доставките им са прекъснати след унищожаването на мостовете над реката.
  • Шойгу отговаря на Суровикин, че "животът и здравето на военнослужещите на Русия винаги са приоритет" - лишено от всякаква истина твърдение на фона на мащабната загуба на военен персонал от руската войска от началото на войната.

Михайло Подоляк - съветник на украинския президент Володимир Зеленски - реагира предпазливо на новината за успеха на контраофанзивата.

  • Той посочва, че част от окупационните войски все още остава в града, а руснаците изпращат допълнителни сили в региона около областния град.

Евакуацията на мирното население на Херсон към окупираните селища в областта започна още през средата на октомври, когато Суровикин призна, че градът може да бъде изгубен.

Украинската армия започна контраофанзивата си в южна посока в началото на есента, като направи така, че мостовете на Днепър да бъдат прекъснати.

Междувременно руснаците решиха да организират нелегален "референдум", с който си приписаха притежание върху цялата област Херсон, заедно със Запорожие, Донецк и Луганск.

Новината за смъртта на Кирил Стремоусов е потвърдена от началника му - губернатора на руската окупационна администрация Владимир Салдо.

Той съобщава единствено, че 45-годишният Стремоусов е загинал "движейки се в автомобил, който попада в ПТП" на територията на Херсонската област.

  • Стремоусов беше зам.-ръководител на руското управление в Херсон, бил е член на проруската партия "Держава" и профилът му в Telegram е сред главните "комуникационни" канали на окупаторите.
  • Засега украинските власти не потвърждават дали Стремоусов наистина е загинал - и при какви обстоятелства.
  • Украинският зам.-областен управител на Херсон Юрий Соболевский дори смята, че това може да се окаже руска "инсценировка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024