Русия нанесе мощни ракетни удари по Николаев и уби голям износител на зърно Снимка: © Getty Images

Руски ракети обстрелват украинския пристанищен град Николаев край Черно море, докато президентът Владимир Путин подписва нова военноморска доктрина, в която САЩ са обявени за основен съперник на Москва, съобщава "Ройтерс".

Кметът на града Александър Сенкевич заяви, че повече от 12 ракетни удара са засегнали домове и училища. Потвърдено е, че двама души са загинали, а трима са ранени. По думите му това са най-мощните удари по града за петте месеца на война в района.

Украинският бизнесмен Олексий Вадатурски, собственик на най-голямата компания за търговия на зърно, е открит мъртъв в неговия дом заедно със съпругата му, съобщи губернаторът на град Николаев Виталий Ким в Telegram. Това най-вероятно е станало в резултат на тежките бомбардировки, при които са увредени две училища, хотели, спортен комплекс и редица домове.

Компанията на Вадатурски, чието седалище се намира в Николаев, е специализирана в производството и износа на пшеница, ечемик и царевица и разполага със собствен флот и корабостроителница. Президентът Володимир Зеленски коментира смъртта на бизнесмена, като я нарече "голяма загуба за цяла Украйна".

Междувременно турското министерство на отбраната съобщи, че първият кораб, превозващ украинско зърно, ще потегли от пристанище Одеса в понеделник. В изявлението на министерството се казва, че и други кораби ще напуснат украинските пристанища през безопасните коридори в съответствие със споразуменията, подписани в Истанбул на 22 юли.

Турция договори освобождаване на износа на украинското зърно

Русия и Украйна подписаха отделни споразумения с Турция и ООН, с които разчистиха пътя на Украйна - една от ключовите житници в света - да изнесе 22 млн. тона зърно и други селскостопански стоки, които бяха блокирани в черноморските пристанища заради руската инвазия. Сделките позволяват и на Русия да изнася зърно и торове.

В неделя руският президент Владимир Путин държа реч по случай Деня на военноморския флот, но конфликтът в Украйна не присъстваше в нея. Той обаче заяви, че руските военноморски сили ще получат хиперзвукови крилати ракети "Циркон" през следващите месеци. Ракетите могат да се движат със скорост, девет пъти по-висока от тази на звука, и да преодоляват противовъздушната отбрана.

Денят на военноморския флот беше отбелязан с няколко празненства. Тези в Севастопол обаче бяха нарушени, когато петима служители на руските военноморски сили бяха ранени от експлозия, след като предполагаем дрон е влетял в двора на Черноморския флот, съобщи губернаторът на кримския пристанищен град Михаил Развожаев пред руски медии.

Олга Ковитиди, член на горната камара на руския парламент, заяви, че нападението "несъмнено е извършено не отвън, а от територията на Севастопол".

Русия възнамерява да заличи Украйна от картата на света, смята САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024