Русия възнамерява да заличи Украйна от картата на света, смята САЩ Снимка: © Getty Images

Не бива да има никакво съмнение, че Русия възнамерява да разруши Украйна "и да я премахне изцяло от картата на света". Такова предупреждение отправи посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на институцията, съобщава "Асошиейтед прес".

Тя заяви, че Съединените щати виждат все повече признаци, че Москва подготвя опит за анексиране на всички източноукраински области Донецк и Луганск и южните Херсонска и Запорожка област, включително чрез инсталиране на "нелегитимни марионетни служители в контролираните от Русия области, с цел провеждане на фиктивни референдуми или декрети за присъединяване към Русия".

Руският външен министър Сергей Лавров "дори заяви, че това е военната цел на Русия", обясни посланикът. В неделя Лавров заяви на арабската среща на върха в Кайро, че главната цел на Москва в Украйна е да освободи нейния народ от "неприемливия режим".

Очевидно намеквайки, че военните цели на Москва се простират отвъд индустриалния украински регион Донбас в източната част на страната, включващ Донецк и Луганск, Лавров каза: "Ние със сигурност ще помогнем на украинския народ да се отърве от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически".

Москва отново бомбардира Киев, докато Украйна се опитва да си върне контрола на юг

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви пред Съвета за сигурност в петък, че "денацификацията и демилитаризацията на Украйна ще бъдат извършени в пълен обем".

"На този етап не трябва повече да има заплаха нито за Донбас, нито за Русия, нито за освободените украински територии, където за първи път от няколко години хората най-накрая могат да почувстват, че могат да живеят по начина, по който искат", каза Полянски, цитиран от "Асошиейтед прес".

Той предупреди западните държави, доставящи артилерия с голям обсег и ракети, че изместват "временната линия на сигурност" още повече на запад, "като по този начин още повече изясняват целите и задачите на нашата специална военна операция".

От своя страна, американският посланик се обърна към страните, които казват, че "сигурността на една страна не трябва да е за сметка на сигурността на друга", с въпрос за това как точно наричат нахлуването на Русия в Украйна. Тя не назова никоя държава, но това е мнение, което често се повтаря от Китай.

"Поставянето на собствената сигурност над тази на другите, опитите за укрепване на военни блокове, установяването на абсолютно превъзходство само ще доведат до конфликти и конфронтация, ще разделят международната общност и ще се направят по-малко сигурни", заяви Томас-Грийнфийлд.

Тя цитира доказателства за нарастващи жестокости, включително съобщения за бомбардировки на училища и болници, "убийства на хуманитарни работници и журналисти и нападения над цивилни граждани".

Вътрешният враг в Украйна: Тайна мрежа от агенти е помогнала на руските сили в Чернобил


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023