Вътрешният враг в Украйна: Тайна мрежа от агенти е помогнала на руските сили в Чернобил Снимка: © Getty Images

Когато първите бронирани машини на руската армия достигат до сърцето на атомната електроцентрала в Чернобил в следобедните часове на 24 февруари, те се сблъскват с украинските сили, изпратени да защитят съоръжението. За по-малко от два часа и без бой 169-те членове на украинската национална гвардия свалят оръжията си. Русия превзема Чернобил, съхраняващ тонове ядрен материал и ключов пункт за подстъпите към Киев.

Падането на Чернобил се откроява като аномалия в петмесечната вече война: успешна операция от типа "блицкриг" в конфликт, белязан от брутално и спиращо напредване на руските войски и ожесточена съпротива от страна на Украйна. Разследване на "Ройтерс" установява, че успехът на Русия в Чернобил не е бил случаен, а е част от дългогодишна операция на Кремъл за проникване на тайни агенти в украинската държава.

Петима души, запознати с подготовката на Кремъл, твърдят, че военните стратези около президента Владимир Путин са смятали, че с помощта на агенти Русия ще се нуждае само от малка военна сила и няколко дни, за да принуди администрацията на украинския президент Володимир Зеленски да се откаже, да избяга или да капитулира.

Врагът отвътре

Позовавайки се на интервюта с десетки официални лица в Русия и Украйна и преглед на украински съдебни документи и показания пред следователи, "Ройтерс" съобщава, че тази мрежа от руски агенти е проникнала много по-дълбоко, отколкото се признава публично.

Сред интервюираните служители са руснаци, които са били информирани за планирането на инвазията от страна на Москва, и украински следователи, натоварени със задачата да проследяват шпиони.

"Освен външен враг, за съжаление, имаме и вътрешен враг, който е не по-малко опасен", заяви в интервю секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

Още преди инвазията, споделя Данилов, Кремъл е имал агенти в украинските сектори на отбраната, сигурността и правоприлагането. Той не назовава имена, но казва, че тези предатели трябва да бъдат "неутрализирани" на всяка цена.

Държавното бюро за разследване на Украйна провежда разследване дали Националната гвардия е действала незаконно, като е предала оръжията си на врага в Чернобил в първите часове от войната, заяви местен служител пред "Ройтерс". Позицията на гвардията е, че са опитали да избегнат конфликт на територията на ядрен обект.

Съдебни документи и свидетелски показания, с които "Ройтерс" разполага, разкриват ролята на ръководителя на охраната на Чернобил Валентин Витер, който е задържан и е разследван за отсъствие от поста си. Информация от държавния регистър на досъдебните разследвания показва, че Витер е заподозрян и в държавна измяна - обвинение, което според адвоката му е неоснователно.

В показанията си пред следователите Витер казва, че в деня на нахлуването е разговарял по телефона с командира на подразделението на Националната гвардия на територията на централата. И го е посъветвал да не излага на опасност подразделението с думите: "Пощади хората си".

Един от източниците, пряко запознат с плановете на Кремъл за инвазията в Украйна, обяснява, че руски агенти са били изпратени в Чернобил миналата година, за да подкупят длъжностни лица и да подготвят почвата за безкръвно превземане. По-рано Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи, че разследва бившия високопоставен служител на разузнаването Андрий Наумов по подозрение в държавна измяна за предаване на тайни за сигурността на Чернобил на чужда държава.

Украински източници посочват, че Москва разчита на това да задейства свои агенти в сферата на сигурността в Украйна. Източниците потвърждават съобщенията на западното разузнаване, че Кремъл подготвя хотелиера Олег Царьов да оглави марионетно правителство в Киев. Последният на свой ред твърди, че информацията на "Ройтерс" за развитието на руската операция "има много малко общо с действителността".

Въпреки че Русия превзе Чернобил, планът ѝ да завземе властта в Киев се провали. Според многобройни източници и от двете страни в конфликта в много случаи агентите, които Москва е инсталирала, не са успели да свършат работата си. Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Данилов заяви, че агентите и техните ръководители са вярвали, че страната е слаба, което е било "напълно погрешно схващане".

Хората, на които Кремъл е разчитал като свои пълномощници в Украйна, са преувеличавали влиянието си в годините преди инвазията, заявиха четирима от източниците, с които "Ройтерс" разговаря.

В планирането си Кремъл е разчитал на "клоуни - те знаят малко, но винаги казват това, което ръководството иска да чуе, защото в противен случай няма да им се плати", казва човек, близък до подкрепяното от Москва ръководство на сепаратистите в Източна Украйна.

Сега Путин се намира в продължителна, пълномащабна война, борейки се за всеки сантиметър територия на огромна цена. Но все пак проникването на руското разузнаване успява по един начин: то посява недоверие в Украйна и разкрива недостатъците на близо 30-хилядната Служба за сигурност на Украйна (СБУ), която има сложна история с Русия и сега е натоварена със задачата да издирва предатели и сътрудници.

Вътрешните украински сътресения станаха публични на 17 юли. Във видеообръщение към нацията президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност ръководителя на СБУ Иван Баканов, когото познава от години, като се позова на големия брой служители в институцията, заподозрени в предателство.

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на спецслужбите

Източници от украинските правоприлагащи органи съобщават, че някои служители на СБУ са разказали, че не са могли да се свържат с Баканов в продължение на няколко дни след нахлуването на Русия, което засилва усещането за хаос в Киев.

Володимир Зеленски говори и за образувани 651 дела за предполагаема държавна измяна. Повече от 60 служители от СБУ и главната прокуратура работят срещу Украйна в окупираните от Русия зони, каза по-рано президентът.

Връзки с КГБ

Шпионският апарат на Кремъл е преплетен с Чернобил от десетилетия. След катастрофата през 1986 г., когато реакторът се взривява и разпръсква радиоактивни облаци из цяла Европа, съветският КГБ се намесва. Според разсекретена вътрешна докладна записка до украински министър от 1991 г. повече от 1000 служители на КГБ участват в почистването.

Тогавашният шеф на КГБ Виктор Чебриков нарежда на служителите си да вербуват агенти сред персонала на централата и инструктира офицер да заеме поста заместник-шеф, отговарящ за сигурността.

Дори след като Украйна става независима през 1991 г., ръководителите на агенти от Москва запазват силно влияние там. Разузнавачите, работещи в Чернобил, официално стават част от украинския апарат за сигурност през 1991 г., но продължават да получават заповеди от Москва, казва човек, пряко запознат с плана за инвазията в Украйна.

Защо точно Чернобил?

Ядрената централа в Чернобил е огромно съоръжение. Гигантската стоманена конструкция огражда реактор № 4, който е в основата на катастрофата през 1986 г. Централата се намира само на 10 км от най-близката точка от границата с Беларус, в гъста и силно облъчена гора. Според западни военни анализатори руските военни плановици са смятали, че контролът над Чернобил е стратегически важен, тъй като той се намира на най-краткия път за настъпление към Киев.

Един от източниците споделя пред "Ройтерс", че през ноември 2021 г. Русия е започнала да изпраща в Украйна агенти под прикритие, натоварени със задачата да установят контакти с длъжностни лица, отговорни за охраната на електроцентралата в Чернобил. Целта на разузнавачите е била да гарантират, че няма да има въоръжена съпротива, след като руските войски навлязат.

Източникът заявява, че Чернобил е служил и като пункт за предаване на документи от централата на СБУ. Срещу заплащане украински служители предавали на руските шпиони информация за военната готовност на Украйна.

Ройтерс не можа да провери независимо подробностите в разказа на източника, но преглед на свидетелски показания и съдебни документи, както и интервю с местен служител показват, че Киев провежда поне три разследвания срещу хора, работили в Чернобил. Според тези документи разследванията са установили поне двама души, заподозрени, че са предоставяли информация на руски агенти или по друг начин са помогнали на окупатора да завземе централата.

Основните заподозрени

Валентин Витер е 47-годишен полковник от СБУ. По време на руското нахлуване той е заместник генерален директор на завода и отговаря за физическата му защита.

През май миналата година полковникът ръководи рутинно тренировъчно учение, което е трябвало да симулира нападение от въоръжени диверсанти. В него участват членове на Националната гвардия, която охранява Чернобил, които репетират отблъскване на нападателите със сила. Според видеоинтервю, публикувано скоро след това на уебсайта на централата, Витер е заявил, че учението е било успешно. Той също така казва, че се надява, че на екипа за сигурност на Чернобил "няма да се наложи да прилага знанията и уменията, които придобихме, в реална ситуация".

Валентин Витер е бил командирован от СБУ да работи в Чернобил като началник на охраната в средата на 2019 г. В свое изявление той посочва, че на 18 февруари 2022 година - шест дни преди руската инвазия, е излязъл в отпуск по болест.

По това време Русия е укрепвала войските си в Беларус в подготовка за нахлуване. Сателитни снимки, заснети от американската компания Maxar на 15 февруари, показват строящ се военен понтонен мост над река Припят в Беларус, северно от електроцентралата. Украинската полиция и СБУ бяха в повишена готовност в отговор на руската заплаха, а началникът на националната полиция заяви в изявление по това време, че сигурността в централата в Чернобил е засилена.

В сутрешните часове от руското нахлуване, Витлер казва, че е бил в дома си в Киев и се обадил на началника на подразделението на Националната гвардия в Чернобил, който бил на поста си. По това време хората в централата са знаели, че към тях се е насочила колона от руски бронирани машини.

Според показанията му пред украинските следователи Витер казал на командира на руски език: "Пощадете хората си". В изявление на Националната гвардия командирът на подразделението е идентифициран като Юрий Пиндак.

Когато руските войници най-накрая се оттеглят от Чернобил след 36-дневна окупация, те отвеждат Пиндак и по-голямата част от подчинените му като пленници. Украйна твърди, че гвардейците са задържани в Русия или Беларус. Държавното бюро за разследване на Украйна провежда разследване дали Националната гвардия е нарушила закона, като е свалила оръжията си.

"Сраженията на територията на ядрени съоръжения са забранени от Женевската конвенция", посочват от гвардията и добавят, че това е "една от причините", поради които на обекта не е имало тежки боеве.

Витер е арестуван в Западна Украйна и в момента се намира в следствения арест по подозрение, че е отсъствал от поста си. Извлечение от регистъра на съда показва, че служителите на правоохранителните органи са започнали второ разследване срещу него по подозрение в държавна измяна, изразяваща се в "умишлено подпомагане на военните части на страната агресор, Руската федерация, при извършването на подривна дейност срещу Украйна". Те все още не са открили доказателства, които да го свързват с руските специални служби.

Витер не е единственият заподозрян в цялата ситуация около централата. В разследването на "Ройтерс" се появява и името на бивш украински служител в СБУ - Андрий Наумов. Той изчезва малко преди инвазията и се появява в Сърбия през месец юни.

В изявление на сръбската полиция, публикувано на 8 юни, се казва, че полицията и антикорупционните агенти са арестували украински гражданин с инициалите "А.Н." на границата със Северна Македония, опитвайки се да напусне Сърбия. При претърсването на автомобила му са открити близо 125 хил. долара и 607 хил. евро в брой, както и два изумруда.

Малко по-късно посланикът на Украйна в Белград публично потвърди, че арестуваният е Наумов. Срещу него също са повдигнати обвинения за държавна измяна, като в момента органите на реда проверяват дали е събирал информация за сигурността в Чернобил, докато е работил в централата, а по-късно в СБУ, и дали я е предал на чужда държава.

Други официални лица, които разследването на "Ройтерс" посочва, са:

  • Виктор Медвечук - лидер на опозиционната партия "За живот". Обвинен е в държавна измяна по обвинение, че е предал секретни данни за украински военни части на руски служители и е възнамерявал да вербува украински агенти и тайно да влияе на украинската политика.
  • Олег Царьов - бизнесмен и бивш депутат от украинския парламент. Според източници той е бил избран от планиращите инвазията да оглави временно правителство в Украйна, установено от Кремъл.
  • Иван Баканов - бивш ръководител на Службата за сигурност на Украйна. На 17 юли президентът Володимир Зеленски го отстрани от длъжност, като се позова на големия брой служители в институцията, заподозрени в държавна измяна.

Издирването на тайни агенти, свързани с Кремъл, както и установяването на кои са предателите в украинските редици е процес, който най-вероятно тепърва ще набира скорост. А докато следователите се опитват да ги открият, руските сили продължават да нанасят удари в страната.

Москва отново бомбардира Киев, докато Украйна се опитва да си върне контрола на юг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024