Зеленски уволни главния прокурор и шефа на спецслужбите Снимка: © Getty

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е отстранил от длъжност главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заради факти, свидетелстващи за държавна измяна от страна на служители на службите и прокуратурата.

"Реших да уволня главния прокурор и ръководителя на Службата за сигурност на Украйна. Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на прокуратурата, органите на досъдебното производство и други правоприлагащи органи", каза Зеленски във видеосъобщение, публикувано в Telegram акаунта му.

Според него в 198 наказателни производства съответните лица са били уведомени за подозренията срещу тях.

"По-специално, повече от 60 служители на агенции и СБУ са останали на окупираната територия и работят срещу нашата държава", заяви украинският президент.

Той подчерта, че "подобен брой престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата и регистрираните връзки между служители на украинските служби за сигурност и руските специални служби повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководства".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024