Русия нападна Украйна с ракети, докато тя отбелязва Деня на независимостта Снимка: © Getty Images

Русия нанесе нов ракетен удар по украинския град Днепър, при който са ранени най-малко седем души. Това съобщи в четвъртък губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Руски удар е нанесен и в центъра на Херсон. Най-малко трима души са ранени там, сред тях е и 7-годишно дете, посочват местните власти. Южният град Херсон е редовна мишена на руски атаки след освобождаването му от украинските сили през ноември 2022 г. Руските войски продължават да държат позиции на левия бряг на река Днепър, която разделя Херсонска област.

И двете нападения се случват на националния празник на Украйна - Деня на независимостта. По случай празника президентът Володимир Зеленски се обърна към сънародниците си и ги нарече "свободни хора".

"Честит Ден на независимостта на Украйна! Денят на свободните, силните и достойните хора. Денят на равните. Украинските мъже и жени. В цялата ни страна. В тази битка всеки има значение. Защото борбата е за нещо, което е важно за всички. За независима Украйна", написа той в профила си в X (бившия Twitter).

Зеленски коментира и катастрофата, при която може да е загинал лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин. Информационната агенция "Интерфакс-Украйна" го цитира да казва, че страната няма нищо общо с трагичния случай.

Междувременно Киев получи добри новини относно военна помощ. Норвежката телевизия TV2 съобщава, че Осло ще дари бойни самолети F-16 на Украйна, като към момента не е ясна точната бройка. Външното министерство на страната засега не е коментирало случая официално.

Ако информацията бъде потвърдена, Норвегия ще стане третата страна, която ще дари F-16 за Украйна. Такова обещание вече дадоха Нидерландия и Дания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024