Снимка: © Getty Images

Според източници от Киев Русия е изнесла 400 000 тона зърно от окупираните райони на Украйна. Това е около една трета от зърнените запаси в Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области, каза по украинската телевизия заместник-министърът на земеделието Тарас Висоцки. Преди войната там са се съхранявали около 1,3 милиона тона зърно, които са за набавянето на всекидневните нужди и доставки на страната, но и за сеитба. Ако запасите от зърно бъдат допълнително намалени, съществува риск от глад в тези райони.

Градове в няколко региона на Украйна станаха обект на руски ракетни атаки във вторник вечерта. Части от град Лвов в западната част на страната са останали без електричество, след като три електроцентрали са повредени от ракети, съобщи кметът Андрий Садовий. Имало е проблеми и с водоподаването - помпите са отказали поради липса на мощност.

Ракетни атаки са докладвани и от централния украински град Виница, Одеса и Кировоград. За първи път от началото на войната на 24 февруари Закарпатската област, близо до границата с Унгария, също беше атакувана с ракета, съобщи областният управител Виктор Микита в онлайн услугата Telegram.

Според властите в Киев, Русия опитва да спре доставките на западни оръжия с масирани ракетни атаки по украинската железопътна система. Това написа ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак в Telegram във вторник вечерта.

„Руските военни реагираха изключително нервно на нашите успехи днес“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в Киев. По думите му в последните атаки на руснаците не може да бъде идентифицирана ясна военна цел. Руснаците само прикриха импотентността си, „защото Украйна е твърде силна за тях“, каза Зеленски.

Руснаци плячкосват селскостопанска техника за 5 млн. долара, но не знаят как да я ползватАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици