Русия официално е поискала България да плаща за газ в рубли

"Има вече официално искане от страна на руския контрагент" за плащане на природния газ в рубли - това обяви министърът на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

"Подобно нещо няма как да се случи, няма как Европейският съюз да се поддава на изнудване", припомни той позицията на ЕС и акцентира върху договорните отношения между страните:

"Ясно е вписан начинът на плащане. Той не включва рубли."

Въпреки това, Николов отказа да каже "с каквато и да е степен на сигурност" какво предстои да се случи след средата на месец април, тъй като "по време на война спазването на правни отношения е под въпрос".

Министърът не изключи варианта да се използва механизъм за заплащане в евро, последвано от превалутиране, с което изкуствено да се вдигне цената за т.нар. неприятелски на Русия държави: "Това е едното от нещата, които са в степен на подозрение."

"Всички договорни отношения от българска страна са спазени," допълни Николов. "Ние не сме в нарушение. Ако спре кранчето, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави - с Азербайджан, относно втечнен газ, който да бъде доставен."

"Няма какво да замени руската газ на ниво Европейски съюз, на ниво България има какво да я замени," увери той и добави, че "със сигурност имаме алтернативи и можем да се справим с каквото и да било положение."

Енергийният министър каза, че към момента няма нужда от драстична промяна на микса, тъй като по договор доставката на газ не би трябвало да спре до 31 декември. "Освен това, от първи юли количествата, които ще идват по договора с Азербайджан, са значително по-високи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024