Русия се опитва да разработи ядрено оръжие за унищожаване на сателити Снимка: © Getty Images

Русия се опитва да разработи космическо ядрено оръжие, което да унищожава сателити чрез масивна енергийна вълна при взривяване. Така страната потенциално, би могла да нанесе щети на огромна част от търговските и правителствени сателити, от които зависи светът - от разговорите по мобилни телефони, през плащането на сметки, до сърфирането в интернет.

Това твърди CNN. Медията се позовава на трима източници, запознати с данни от американското разузнаване за разработваното оръжие.

Какво представлява заплахата

В сряда републиканецът Майк Търнър от Охайо, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, предизвика истерия във Вашингтон, когато излезе с изявление, че разполага с „информация относно сериозна заплаха за националната сигурност“.

По-късно президентът Джо Байдън потвърди публично, че Търнър говори за нова руска противосателитна сила. Впоследствие официални представители на Белия дом отказаха да обсъждат други детайли, като се позовават на строго секретния характер на разузнаването.

Оръжието все още е в процес на разработка и не е в орбита, подчертават публично представители на администрацията на САЩ. Ако бъде използвано подобно оръжие обаче, то ще премине опасна граница в историята и може да причини екстремни смущения в глобалното всекидневие - по начини, които са трудни за прогнозиране.

Този вид ново оръжие, наричано от военните космически експерти ядрен електромагнитен импулс (EMP), ще създаде импулс от електромагнитна енергия и поток от силно заредени частици, които ще разкъсат пространството, за да разрушат други спътници около Земята.

В публичното си изказване от петък Байдън подчерта, че няма „ядрена заплаха нито за населението на САЩ, нито където и да било другаде по света от това, което Русия прави в момента“.

„Всичко, което правят и/или ще направят, е свързано със сателитите и космоса и потенциалното увреждане на тези сателити“, коментира той.

Министерството на отбраната и разузнавателната общност от години следят руските усилия за разработване на широка гама от противосателитни оръжия, включително EMP.

Потокът от разузнавателни доклади, свързани с опитите на Русия да развие такива способности, през последните месеци се засили.

„Общите ни познания за стремежа на Русия към този вид дейности датират от няколко години. Но едва през последните седмици разузнавателната общност успя да оцени с по-голяма увереност как точно Русия продължава работата си, казва говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Според Байдън разузнавателната общност е „открила, че има капацитет за изстрелване на система в космоса, която теоретично може да направи нещо вредно, но това все още не се е случило“.

„Това не е нова концепция. Тя датира от края на Студената война. Големият страх с всяко евентуално EMP устройство в орбита е, че може да направи големи части от конкретни орбити неизползваеми чрез създаване на минно поле от деактивирани сателити. Тези части ще се окажат опасни за всички нови сателити, с които можем да опитаме да заменим или ремонтираме вече съществуващите“.

Не става ясно дали устройството на Русия може да повлияе на GPS сигнала и ядрените командни и контролни спътници, които работят в по-висока орбита от огромното съзвездие от търговски и правителствени сателити.

Тези по-големи сателити са проектирани да са устойчиви при ядрен взрив. Според бивш космически служител в Пентагона обаче „те все пак могат да бъдат уязвими“ в зависимост от това колко близо са до EMP, колко са стари и колко голяма е експлозията.

Потенциалът на оръжието

Експерти казват, че този вид оръжие има потенциала да унищожи мегасъзвездия от малки спътници, като Starlink на SpaceX, който бе успешно ползван от Украйна в продължаващата война с Русия.

Това почти сигурно обаче ще нанесе същата вреда и на всички руски сателити, които се намират в района.

Остава неясно и колко добре е развита технологията.

През последните години Русия претърпя редица публични провали с ядрената си технология. През 2019 г. седем руснаци загинаха при ядрен инцидент, който се случва, докато Москва се опитва да прибере своя ракета с ядрен двигател при разбиването ѝ в Бяло море по време на неуспешен тест.

Неотдавнашна оценка на разузнаването за напредъка на Русия все пак разтревожи някои законодатели в Капитолия.

Представители на администрацията на Байдън припомнят, че ако Русия въведе ядрен EMP, това ще бъде първото в историята нарушение на Договора за космоса от 1967 г., който забранява разполагането на оръжия за масово унищожение на космическа територия:

„Това би било нарушение на Договора за космоса, към който са се подписали повече от 130 държави, включително Русия“.

Русия се оттегли от няколко договора за контрол на оръжията през последните години, включително такива, които пристстваха в договора за контрол след Студената война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024