Русия преследва журналиста Александър Невзоров заради коментарите му за унищожението на Мариупол

Известният журналист и бивш опозиционен политик Александър Невзоров е обявен за издирване от руското Министерство на вътрешните работи заради това, че е разпространявал "фалшиви" новини за руския обстрел върху родилния дом в Мариупол от 9 март в началото на военните действия в Украйна.

Кремъл отрича отговорност за бомбардировките върху детската болница в източноукраинския град - едно от множеството поражения върху цивилни обекти в Мариупол, който беше почти напълно унищожен за два месеца.

Журналистът публикува в YouTube и Instagram снимки и данни за разрушенията и човешките жертви при бомбардировките.

Невзоров беше подведен под наказателна отговорност още в края на март по новото законодателство, което заплашва с 15 години затвор журналистите, разпространяващи "невярна" (т.е. непотвърдена от руското МО) информация за действията на руската армия.

Самият той се намира в Израел заедно със съпругата си. В чужбина той научава, че срещу него се води прокурорско разследване. Невзоров беше вкаран и в регистъра на "медиите, изпълняващи функции на чуждестранни агенти", в който присъстват имената на някои от най-известните руски журналисти и публицисти, критикуващи Кремъл.

В интервю за руската медия "Медуза" от края на март Александър Невзоров разказва, че е получавал предупреждения, че се готви наказателна акция срещу него и че дори са му показвали обвинителния акт за вече обявено наказателно дело още преди то да бъде обявено публично.

"Разбирам, че са обречени да генерират безпомощни, злобни и нелепи глупости, защото се налага да прикриват престъпленията, които извършват в Украйна. И всяка дума за истината за тези престъпления им се струва смъртоносна - за тях, които имат влияние над 100 милиона души през националния ТВ-ефир и непрекъснатата пропаганда. Струва им се смъртоносно и страшно да се говори през малък канал в YouTube или Telegram за това какви са и с какво се занимават", казва той.

Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната

Невзоров обяснява атаката на Кремъл срещу него с това, че "много журналисти сега се питат какви искат да бъдат".

"Дали да останат в редакциите като послушна мебел, върху която с размах да се отпускат задниците на местни и не само местни началници, или да станат борци и да си създадат име като журналисти. Властите разбират, че моят пример може да уплаши много хора в журналистическите среди", казва още той.

Публицистът допуска, че може да се върне в Русия заради "силната съблазън да докажем на тези дебили, че не всички се страхуват от тях", но засега остава извън страната, за да може да говори и работи свободно. Той описва ситуацията с войната в Украйна като "загуба за Русия", като изключва дори формална военна победа: "Това няма да е пирова победа, а пирово поражение".

След повдигнатото обвинение срещу него Невзоров публикува отворено писмо до ръководителя на руската Следствена служба Александър Бастиркин, в което му напомня, че все още никой не е отменил чл. 29 от руската конституция, която официално гарантира "свободата на мисълта и словото" в страната.

"Ситуацията е странна - ще трябва да се отървем от нещо, или от закона за медиите, или от конституцията. Ако оправите тези дребни детайли, ще се призная за престъпник. Но не и преди това", иронизира Александър Невзоров.

Той напомня още, че при разследването на престъпления може да се правят препратки само към показанията на онези, които лично са наблюдавали престъплението и са провели разпити, експертизи и установяване на всички обстоятелства по събитията.

"В делото за Мариуполския родилен дом има много такива показания. Цялата световна преса беше единодушна в оценката на тази трагедия. Имаме експертизи, снимки и видео записи. Единствената структура, която няма възможност да разбере смисъла и детайлите на драмата е руското Министерство на отбраната. Физически то няма достъп до мястото на трагедията, няма как да го види, провери и изследва. Въпреки това - на мен ми се вменява вина за това, че избирайки основа за своите изводи, съм избрал убедителното описание на авторитетните световни медии, а не чистото голословие на руското Министерство на отбраната", пише още той в отвореното си писмо до следствието.

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина при масов бой в Казанлък

Още седем души са ранени при сбиването между враждуващи фамилии

18:29 - 20.03.2023

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023