Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов беше залят с боя заради съпротивата си срещу войната

Носителят на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов беше нападнат, докато чака в купето на влак на Казанската гара в Москва.

Муратов е залят с червена боя с ацетон, а цялото му купе е вандализирано.

"Очите ми ужасно парят. Мирис на масло в целия вагон. Влакът е задържан вече 30 минути. Ще опитам да се измия. Онзи ми изкрещя: "Муратов, това е заради нашите момчета", разказва той.

Дмитрий Муратов е известен руски журналист, главен редактор на една от малкото независими медии в Русия - "Новая газета".

Вестникът беше принуден да спре да излиза заради военната цензура и заради забраната за разпространението му в страната през март.

В петък полицията в Москва обяви, че е задържала един заподозрян за грубото нападение над Муратов. Още един е обявен за издирване.

Арестуваният е 36-годишен мъж, но друга информация за него не се съобщава.

Малко след нападението над журналиста, в Telegram-канал на име "Союз Z на десантчиците" се появява видеоклип, заснет веднага след нападението - на него се вижда как шокираният Муратов все още седи в купето си, облян с боя.

В коментара към клипа се казва, че "нашите ветерани ще напомнят на "големите патриоти", че кръвта на славните ни синове не остава без отговор".

Авторите на съобщението обвиняват "хейтърите", че "подкрепят лъжата за Буча", но не разказват как се режат гърлата на "нашите момчета".

Посланието завършва със заплаха, че ще "дойдем при всеки от вас, очаквайте ни".

"Новая газета" на Муратов е мястото, в което работеше убитата през 2006 г. Анна Политковская. Още петима журналисти от медията са изгубили живота си при умишлени нападения през последните 22 години.

"Новая Газета" спира до края на войната в Украйна

Нападението над 60-годишния Дмитрий Муратов беше посрещнато с възмущение сред колегите му от вече затворени медии. Главният редактор на някогашното радио "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов написа:

"Ако трябва да кажа как изглежда идеалният руски патриот, то това разбира се е Дима Муратов. Това е всичко, което трябва да се знае за случая във вагона. Орките и лъжците атакуват патриотите", пише Венедиктов.

Самият той стана жертва на вандализъм преди няколко седмици, след като пред входната врата на дома му беше оставена отрязана свинска глава. Записи от камери за видеонаблюдение показваха, че извършителят е носил фалшива униформа на доставчик на храни. Полицията не е заловила виновника, но е информирана за всички заплахи срещу него.

През 2017 г. Алексей Навални беше облян със зелена боя в Барнаул - нападение, което доведе до изгаряне на роговицата на дясното око и операция за възстановяване на зрението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024