Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен вестник „Новая Газета“ обяви, че спира дейността си до приключването на руските военни действия в Украйна. Изданието, чийто главен редактор Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир миналата година, ще преустанови работа както в печатния си вариант, така за сайта си.

Причината за решението е поредно предупреждение срещу руския вестник от държавния комуникационен регулатор Роскомнадзор.

„Получихме още едно предупреждение от Роскомнадзор. Затова спираме издаването на вестника както на хартиен носител, така и онлайн до приключване на „специалната операция в Украйна“, се казва в изявление на медията.

На 22 март Роскомнадзор издаде първото си предупреждение към "Новая газета" за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. От опозиционния вестник ще се съобразят с новия закон за медиите в Русия, според който две писмени предупреждения в рамките на една календарна година могат да станат основание за иск в съда за прекратяване на удостоверението за регистрация на медия.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски даде в неделя първото си интервю от началото на войната за няколко руски медии, сред които и „Новая Газета“. Руските контролни органи реагираха бързо и забраниха интервюто да бъде излъчвано.

От началото на военната инвазия в Украйна руските власти взеха законови мерки срещу разпространението на "невярна информация за действия на руските военни сили". В резултат редица опозиционни медии прекратиха дейността си от страх от съдебно преследване. А над 100 журналисти, медии и неправителствени организации бяха обявени от руските власти за „чуждестранни агенти“.

Първоначално от редакторския екип на „Новая Газета“ взеха решение, че ще премахнат новинарски материали от уебсайта си, отнасящи се до „специалната операция“ в Украйна (терминът, който руските власти използват за назоваване на войната в Украйна – бел.ред.). Сега обаче решението е за изцяло прекъсване на дейността до края на войната.

През 2021 г. Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията