"Новая Газета" спира до края на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен вестник „Новая Газета“ обяви, че спира дейността си до приключването на руските военни действия в Украйна. Изданието, чийто главен редактор Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир миналата година, ще преустанови работа както в печатния си вариант, така за сайта си.

Причината за решението е поредно предупреждение срещу руския вестник от държавния комуникационен регулатор Роскомнадзор.

„Получихме още едно предупреждение от Роскомнадзор. Затова спираме издаването на вестника както на хартиен носител, така и онлайн до приключване на „специалната операция в Украйна“, се казва в изявление на медията.

На 22 март Роскомнадзор издаде първото си предупреждение към "Новая газета" за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. От опозиционния вестник ще се съобразят с новия закон за медиите в Русия, според който две писмени предупреждения в рамките на една календарна година могат да станат основание за иск в съда за прекратяване на удостоверението за регистрация на медия.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски даде в неделя първото си интервю от началото на войната за няколко руски медии, сред които и „Новая Газета“. Руските контролни органи реагираха бързо и забраниха интервюто да бъде излъчвано.

От началото на военната инвазия в Украйна руските власти взеха законови мерки срещу разпространението на "невярна информация за действия на руските военни сили". В резултат редица опозиционни медии прекратиха дейността си от страх от съдебно преследване. А над 100 журналисти, медии и неправителствени организации бяха обявени от руските власти за „чуждестранни агенти“.

Първоначално от редакторския екип на „Новая Газета“ взеха решение, че ще премахнат новинарски материали от уебсайта си, отнасящи се до „специалната операция“ в Украйна (терминът, който руските власти използват за назоваване на войната в Украйна – бел.ред.). Сега обаче решението е за изцяло прекъсване на дейността до края на войната.

През 2021 г. Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023