"Новая Газета" спира до края на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен вестник „Новая Газета“ обяви, че спира дейността си до приключването на руските военни действия в Украйна. Изданието, чийто главен редактор Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир миналата година, ще преустанови работа както в печатния си вариант, така за сайта си.

Причината за решението е поредно предупреждение срещу руския вестник от държавния комуникационен регулатор Роскомнадзор.

„Получихме още едно предупреждение от Роскомнадзор. Затова спираме издаването на вестника както на хартиен носител, така и онлайн до приключване на „специалната операция в Украйна“, се казва в изявление на медията.

На 22 март Роскомнадзор издаде първото си предупреждение към "Новая газета" за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. От опозиционния вестник ще се съобразят с новия закон за медиите в Русия, според който две писмени предупреждения в рамките на една календарна година могат да станат основание за иск в съда за прекратяване на удостоверението за регистрация на медия.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски даде в неделя първото си интервю от началото на войната за няколко руски медии, сред които и „Новая Газета“. Руските контролни органи реагираха бързо и забраниха интервюто да бъде излъчвано.

От началото на военната инвазия в Украйна руските власти взеха законови мерки срещу разпространението на "невярна информация за действия на руските военни сили". В резултат редица опозиционни медии прекратиха дейността си от страх от съдебно преследване. А над 100 журналисти, медии и неправителствени организации бяха обявени от руските власти за „чуждестранни агенти“.

Първоначално от редакторския екип на „Новая Газета“ взеха решение, че ще премахнат новинарски материали от уебсайта си, отнасящи се до „специалната операция“ в Украйна (терминът, който руските власти използват за назоваване на войната в Украйна – бел.ред.). Сега обаче решението е за изцяло прекъсване на дейността до края на войната.

През 2021 г. Дмитрий Муратов спечели Нобелова награда за мир за „усилия за защита на свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“. В речта при получаването на наградата на 11 декември Муратов заяви, че независимата журналистика в Русия е под заплаха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024