Снимка: © Getty Images

За втори път в последните 3 месеца Руското посолство в София използва двустранните отношения на България със САЩ, за да атакува американската администрация.

Последният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България се оказа повод за рязък тон от страна на руското дипломатическо представителство.

Според администрацията на Елеонора Митрофанова - описаните в доклада примери за злоупотреба с репресивна сила, политически зависимости в българската съдебна власт, медийна цензура и заплахи срещу журналисти, корупция по високите етажи на властта, насилие срещу жени и деца и престъпления от омраза към LGBTI-общността са доказателство за това, че "далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони".

От посолството така и не уточняват кое от изброените нарушения на основни човешки права представлява съпротива срещу натрапена ценност.

Вместо това се обръщат със сарказъм към Държавния департамент - "Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение".

Корупция, цензура, антисемитизъм: Докладът на Държавния департамент на САЩ за България

В същото време, те препращат към документ на китайското правителство по повод спазването на човешките права и свободи на територията на САЩ, като "предлагат на американските приятели да инкорпорират тази част в своя доклад".

Репликата на Руското посолство в София идва на фона на абсолютното мълчание на българските институции по повод изводите в доклада. В него се описват множество случаи на сериозни нарушения на човешките права, като голямо внимание се отделя на политическия и корпоративен натиск върху медийната свобода.

Изрично се посочва Делян Пеевски като човек, който упражнява натиск върху редакционната политика с цел позитивно отразяване на близки политически фигури и главния прокурор, а доскорошният собственик на Нова Броудкастинг груп Кирил Домусчиев е посочен като "олигарх", под чието управление са се случвали драстични нарушения на журналистическата свобода в Нова ТВ.

В края на януари 2021 г., когато американският постоянен юридически съветник Джесика Ким призова българските власти да въведат реформи за справяне с корупционната ендемия в България, посолството на Русия отново се намеси, осигурявайки гръб на българското правителство - независимо че в изявлението на Ким нямаше препратки към руската страна.

Както тогава, така и в момента Бойко Борисов не е взел отношение по повод критиките от страна на Вашингтон.

В последните 2 години прокуратурата образува две разследвания по сигнали за привличането на български политически или разузнавателни кадри към шпионаж в полза на Русия.


Николай Малинов отново е в Москва - въпреки обвинението в шпионаж

Борисов се срещна с посланика на Русия след шпионската афера


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени