Русия реши да отговори на САЩ от името на България след обвиненията в корупция Снимка: © Getty Images

За втори път в последните 3 месеца Руското посолство в София използва двустранните отношения на България със САЩ, за да атакува американската администрация.

Последният доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в България се оказа повод за рязък тон от страна на руското дипломатическо представителство.

Според администрацията на Елеонора Митрофанова - описаните в доклада примери за злоупотреба с репресивна сила, политически зависимости в българската съдебна власт, медийна цензура и заплахи срещу журналисти, корупция по високите етажи на властта, насилие срещу жени и деца и престъпления от омраза към LGBTI-общността са доказателство за това, че "далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони".

От посолството така и не уточняват кое от изброените нарушения на основни човешки права представлява съпротива срещу натрапена ценност.

Вместо това се обръщат със сарказъм към Държавния департамент - "Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение".

Корупция, цензура, антисемитизъм: Докладът на Държавния департамент на САЩ за България

В същото време, те препращат към документ на китайското правителство по повод спазването на човешките права и свободи на територията на САЩ, като "предлагат на американските приятели да инкорпорират тази част в своя доклад".

Репликата на Руското посолство в София идва на фона на абсолютното мълчание на българските институции по повод изводите в доклада. В него се описват множество случаи на сериозни нарушения на човешките права, като голямо внимание се отделя на политическия и корпоративен натиск върху медийната свобода.

Изрично се посочва Делян Пеевски като човек, който упражнява натиск върху редакционната политика с цел позитивно отразяване на близки политически фигури и главния прокурор, а доскорошният собственик на Нова Броудкастинг груп Кирил Домусчиев е посочен като "олигарх", под чието управление са се случвали драстични нарушения на журналистическата свобода в Нова ТВ.

В края на януари 2021 г., когато американският постоянен юридически съветник Джесика Ким призова българските власти да въведат реформи за справяне с корупционната ендемия в България, посолството на Русия отново се намеси, осигурявайки гръб на българското правителство - независимо че в изявлението на Ким нямаше препратки към руската страна.

Както тогава, така и в момента Бойко Борисов не е взел отношение по повод критиките от страна на Вашингтон.

В последните 2 години прокуратурата образува две разследвания по сигнали за привличането на български политически или разузнавателни кадри към шпионаж в полза на Русия.


Николай Малинов отново е в Москва - въпреки обвинението в шпионаж

Борисов се срещна с посланика на Русия след шпионската афера


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024