Снимка: © Getty Images

Руснаците си казват последно "сбогом" със западната верига за дрехи H&M наред с редица други марки, докато правителството взима решение да върне обратно поредния спомен от епохата на СССР.

Дълга опашка от хора се изви пред магазина на компанията за конфекция в търговски център в Москва, след като модният търговец отвори вратите си за последен път, за да продаде наличната си стока и да напусне окончателно руския пазар.

Десетки западни производители и марки преустановиха дейността си в Русия след началото на инвазията в Украйна. Освен H&M, и IKEA, Nike, и луксозни модни къщи, и вериги за бързо хранене, и технологични гиганти като Apple, обявиха, че се изтеглят от Русия още преди месеци. Някои взеха това решение предвид западните санкции срещу режима в Москва, а това направи и търговията в някои сектори невъзможна. Други напуснаха пазара по морални причини - заради войната.

Nike и Apple отказаха да продават стоки в Русия, FORD се изтегля

Дългите опашки от клиенти пред магазините в Москва не са изненада за никого, тъй като Русия е шестият по големина пазар на H&M и представляваше около 4% от продажбите на групата през четвъртото тримесечие на 2021 г.

"Е, затварят, затова стоим тук. Ще си купя каквото има, каквото ми стане", казва Ирина, чакаща за последното си пазаруване в H&M.

През юли говорител на компанията заяви, че физическите магазини на фирмата ще отворят временно, за да продадат останалата си стока в Русия.

"За съжаление, причината, поради която се случва всичко това, е ужасна. Всичко останало е безсмислено, като например как ще се справим без H&M", посочва друга клиентка пред магазина, цитирана от "Ройтерс".

Мебелният гигант ИКЕА също отвори временно за разпродажба, но само онлайн. Докато H&M предпочете да позволи на клиентите да се върнат лично. Очаква се излизането от страната да струва на компанията за дрехи почти 200 млн. долара и да засегне 6000 служители.

Очаква се през следващите седмици всички магазини на H&M в 65 руски града да отворят отново, за да разпродадат останалите стоки, а след това да затворят врати окончателно. Руският вестник "Комерсант" съобщава, че компанията в момента търси купувачи за своите 170 руски магазина и за дистрибуторския си център с площ близо 60 000 кв. м.

В същото време Русия обяви, че ще въведе аналог на магазините "Берьозка" (не става дума за веригата магазини в България със същото име - бел.ред.), в които ще се продават западни стоки на дипломати срещу чуждестранна валута. Практика напомня много на тази от времето на Съветския съюз, когато чуждестранни представители имат възможността да си купят стоки, с които обикновеният руски гражданин не разполага, включващи храни, дрехи, козметика и други.

Безмитните магазини ще отворят врати през есента в Москва и Санкт Петербург. Там ще се продават вносни стоки, които може да се окажат трудно достъпни в обикновените руски магазини, след като голяма част от чуждестранните марки се изтеглят окончателно от пазара.

За да могат да направят покупка, посетителите ще трябва да представят официален документ, с който да докажат, че са чуждестранен дипломат, служител на международна организация или член на семейството на такъв. Освен това магазините ще приемат плащания в долари и евро.

Търговските обекти ще бъдат собственост на дружество, създадено от руското външно министерство, и на друго дружество, избрано чрез конкурс. Там ще се предлагат алкохол, тютюневи изделия, бижута, козметика, парфюми и сладкиши, както и смартфони и часовници, пише изданието "Медиазона". Все още не е ясно дали електронните стоки ще включват продукти като iPhone, които вече не се внасят директно в Русия.

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

Външното министерство обмисля откриването на безмитен магазин за чуждестранни дипломати поне от 2015 г., след като Русия забрани вноса на много европейски храни като част от пакета контрасанкции след анексирането на Крим.

Този тип търговски обекти преди представляват разделението между Съветския блок и Запада от 1961 до 1988 г., когато са закрити по инициатива на Михаил Горбачов. Такива магазини има в редица страни от комунистическия блок и носят различни имена - в България те се наричаха "Кореком", в Чехословакия - "Тузекс", в Полша - "Певекс", а в Германската демократична република бяха известни под името "Интершоп".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин