Редица компании обявиха, че затварят бизнеса си в Русия, заради действията на Путин в Украйна.

Продуктите на Nike вече не могат да бъдат закупени в Русия чрез уебсайта на американската компания или нейното приложение. Официалният аргумент е, защото „не може да гарантира доставката на стоки до клиентите“. Все още не е ясно дали това е политическа позиция на компанията или е логистичен проблем, пише QZ.

Apple също спря да продава устройствата си в Русия, а услугата за плащане Apple Pay е ограничена. Приложенията RT и Sputnik не са достъпни - вчера и двете медии бяха забранени за излъчване и в България.

Американският автомобилен производител Ford ще се оттегли от Русия до следващо нареждане. Стъпката влиза в сила незабавно.

Американската петролна компания ExxonMobil обяви, че възнамерява постепенно да се оттегли от експлоатацията на голямо петролно находище в Русия.

Италианската петролна компания Eni също обяви, че ще се оттегли от проекта за газопровода "Син поток" между Русия и Турция.

Boeing спира поддръжката на руски авиокомпании. Преди това конкурентът Airbus спря операциите в учебния си кампус в Москва и временно затвори офиса си в Киев.

От гледна точка на сигурността на хората в Украйна картографските услуги на Google и Apple спряха да подават данни за трафика и пътните произшествия в страната.

Куриерските услуги на Fedex, DHL, UPS спряха както за Русия, така и за Украйна в светлината на конфликта.

Светът спря да купува руски петрол.

Докато цената на петрола Brent в Северно море, най-важният показател в света, се повиши до 105 долара във вторник, руският Urals падаше стабилно и струваше 18 долара по-малко - рекорд за постсъветската епоха. И дори на тази цена не можеха да се намерят купувачи.

След Саудитска Арабия, Русия е вторият по големина износител на петрол в света, доставяйки четири до пет милиона барела суров петрол и два до три милиона барела рафинирани продукти на ден.

Позицията на Русия на енергийния пазар прави малко вероятно руският износ да спре напълно. „Големите играчи могат да излязат от пазара, но няма достатъчно петрол, за да могат всички да излязат“, казватот аналитичната фирма ESAI Energy.

Сега експертите очакват, че Русия ще разшири доставките си за Китай. Според агенция ТАСС, руският "Транснефт" планира да увеличи доставките за Китай по газопровода Източен Сибир - Тихоокеански регион до 2,48 милиона тона от 2,22 милиона тона през февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024