Русия ще разследва "оскверняването" на Паметника на съветската армия в София Снимка: © Булевард България

Русия иска да разследва акцията на футболните фенове, които в четвъртък вечерта нападнаха Паметника на съветската армия в София и счупиха плочата му с чук. Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е възложил да се образува наказателно дело за "оскверняването" на монумента, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

"...Бастрикин възложи на централното управление на ведомството да разследва съвместно с руското външно министерство оскверняването на паметника, издигнат в чест на съветските воини-освободители в София. Като част от разследването, ще бъдат предприети мерки за установяване на лицата, съпричастни към извършването на това престъпление, на действията им ще бъде изготвена наказателно-правна оценка“, се казва в цитираното съобщение от Следствения комитет.

Напрежението около съветския паметник в София се разигра късно в четвъртък и се твърди, че основните замесени са фенове на футболния отбор "Левски". Те хвърляха димки и разпънаха плакат с надпис "Демонтаж" до паметника, а след това счупиха плочата, която гласи "На съветската армия освободителка от признателния български народ", и надраскаха със спрей "Искаме български паметник" върху обекта.

По случая българското МВР задържа четирима души - на 26, 33 и двама на 29 г. Един от тях е криминално проявeн. Образувани са досъдебни производства за кражба и хулиганство.

Акцията срещу съветския паметник в София попадна и в коментарите на руските пропагандисти, включително и на водещата и застъпничка на путинския режим Олга Скабеева, която каза, че България се превръща във втора Украйна.

"В София отново оскверниха Паметника на съветската армия. Вандалите си пробраха път до него през нощта и разбиха плочата му. България продължава да се превръща в Украйна 2.0", написа Скабеева в Телеграм.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024