Русия си отмъсти за отвоюваните територии със спиране на тока в Източна Украйна Снимка: © Getty Images

Големи части от Източна Украйна в неделя вечерта останаха без ток, след като Русия атакува украинската електрическа инфраструктура. Ударени са няколко електроцентрали, като за нападението са използвани ракети "Кълибър"

Последният реактор в окупираната Запорожска атомна електроцентрала е бил изключен от електропреносната мрежа от съображения за сигурност.

Киев обвини Москва в извършването на "тероризъм" с цел е отмъщение за претърпените загуби.

„Руските терористи си остават терористи.“ Вражеските войски не се интересуват от военни съоръжения. „Целта е да отнемаме светлината и топлината от хората.", написа Володимир Зеленски.

"Има пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област, частично - в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област", заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на своите сънародници за защитата на родината им:. „Постигнахме много през тези 200 дни, но най-важното и следователно най-трудното все още ни предстои“, каза Зеленски във видеообръщението си в понеделник вечерта.

Той се обърна към украинските сухопътни сили, военновъздушните сили, военноморските сили - и всички, които тези дни пишат "историята на независимостта, историята на победата, историята на Украйна".

През последните няколко дни Украйна съобщи за повторното превземане на най-малко 30 града в района на източен Харков. Украинските въоръжени сили успяха, наред с други неща, да си върнат източноукраинския град Купянск, който е важен за снабдяването на руските войски. Снимки, разпространени от украинските военни, показват кутии с боеприпаси, изоставени от руските войски, и изоставени военни превозни средства.

"Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.", написа Зеленски в профила си в Телеграм.

"Още ли си мислите, че сме един народ? Още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим? Вие наистина нищо не разбрахте! Не разбрахте кои сме. За какво сме. За какво говорим.

Четете по устните ми:

Без газ или без вас? Без вас.

Без светлина или без вас? Без вас.

Без вода или без вас? Без вас.

Без храна или без вас? Без вас. Но историята ще постави всичко на мястото си.

И ние ще сме с газ, ток, вода и храна... и БЕЗ вас!"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024