Русия си присвои контрола върху подразделенията на Danone и Carlsberg Снимка: © Getty Images

Руското правителство е поело контрол върху местните подразделения на компанията за млечни продукти Danone и производителя на бира Carlsberg.

Дружествата вече са под "временното управление" на държавата, става ясно от указ, подписан от Владимир Путин.

Решението се базира на новите правила, въведени през 2023 г., според които правителството има право да присвоява активите на чуждестранни фирми, ако те са от "неприятелски" за Русия държави.

Danone и Carlsberg са се намирали в процес на търсене на купувач за руския си бизнес - става дума за дъщерното дружество Danone Russia и пивоварните "Балтика", притежавани досега от Carlsberg.

От Danone съобщават, че проверяват ситуацията с новия ход на Москва и че са готови да предприемат "всички необходими мерки" за защита на акционерските си права в руското подразделение.

Руското им подразделение е най-големият производител на млечни продукти в страната и осигурява работа на около 8000 служители. Загубата на този бизнес се оценява на около 1 млрд. евро щета за Danone.

Carlsberg твърдят, че не са получили никаква официална информация от руските власти по отношение на президентския указ, който засяга "Балтика".

Според съобщението на датските пивовари, процесът по продажба на компанията е бил в напреднала фаза с подписано споразумение за смяна на собствеността от преди един месец, но сделката все още не е завършена. Сега тя изглежда обречена на провал.

"Балтика" има 8 завода в Русия и разполага с 8400 служители, като произвежда някои от най-разпознаваемите марки бира в страната.

Това не е първият случай, в който Русия си позволява да присвои контрола върху чуждестранни активи на своя територия година след началото на военната инвазия в Украйна и смразяването на търговските отношения със западните страни.

През април беше наложен държавен контрол върху руските подразделения на енергийните компании Uniper (Германия) и Fortum (Финландия).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024