Русия спря доставките на природен газ за Полша Снимка: © Getty Images

"Газпром" е спрял подаването на природен газ до Полша по тръбопровода "Ямал".

Полската газова компания PGNiG потвърждава, че е получила писмо с известие от руския държавен холдинг за пълно прекратяване на подаването на гориво.

От фирмата посочват, че снабдяването на Полша с газ е осигурено благодарение на връзките със съседни държави и терминала за втечнен природен газ.

"Полша се подготвяше да диверсифицира газовите доставки. Ще защитим Полша от този ход на Русия", казва премиерът на страната Матеуш Моравиецки.

Варшава официално обяви, че няма да плаща в рубли по договорите за природния газ както Москва настоява от началото на войната. Не е ясно дали това е причината за решението на "Газпром", тъй като месецът все още не е свършил, а разплащанията за априлските доставки би трябвало да се направят през май.

Това не е първият случай, в който Русия спира "кранчето" за Полша. "Жечпосполита" съобщава, че в последните 18 години е имало най-малко седем подобни прекъсвания на доставките с пълно спиране на подаването или намаляване на достъпните количества. Това е и причината PGNiG да реши, че няма да подновява договора си за ползване на "Ямал", който изтича в края на 2022 г.

Медията съобщава, че хранилищата в Полша са пълни на 75%, което би било достатъчно за период от 40 до 180 дни в зависимост от обема на потреблението.

Полша може да получава газ от западна посока по "Ямал" от Германия. През май ще бъде пусната в експлоатация и газова връзка между Полша и Литва, която също ще помогне за пренос на гориво от LNG-терминала на Литва.

Въпреки всичко правителството е свикало кризисен щаб, който да следи ситуацията след решението на "Газпром" да спре доставките за Полша.

"Газпром" спира доставките на природен газ за България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024