Снимка: © "Ехото на Москва"

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ продължава битката срещу независимите местни медии, които наричат случващото се в Украйна с истинското му име – а именно „война“.

Опозиционният радио канал „Ехото на Москва“ и телевизия „Дождь“ бяха свалени от ефир по искане на Генералната прокуратура в страната.

"Радио “Ехото на Москва”, телевизия “Дождь” и сайтовете им целенасочено и систематично публикуват призиви към екстремистка дейност, както и невярна информация за действията на руските военнослужещи в рамките на специалната операция за защита на Донецката и Луганската народна република", пише в искането на обвинението към „Роскомнадзор“.

Прокуратурата заявява, че ако нарушенията не бъдат отстранени, и сайтовете на двете медии ще бъдат блокирани.

Редакторите на „Ехото на Москва“ категорично се противопоставят на решението на държавните органи. В съобщение, публикувано от ръководството в сайта на медията, пише, че „твърденията, съдържащи се в искането на прокуратурата, не са подкрепени от никакви примери и доказателства, необосновани са и представляват обида към журналистите и гражданите на Русия“.

Редакторите ще обжалват решението в съда. "Виждаме политически компонент в него, както и използване на цензура, което е забранено в Конституцията на Руската федерация“, заявяват от независимото радио.

“Не смятаме, че сме нарушавали нещо”, казва главният редактор Алексей Венедиктов пред „Интерфакс“.

Очевидно, „Дождь“ също ще обжалват. На челно място в сайта им все още е материалът със събития на живо за „Войната в Украйна“.

“Роскомнадзор” спря и канал "Ехо" в платформата „Яндекс“.

"Роскомнадзор" цензурира руските медии, които наричат войната в Украйна война

Още в първите дни от руската агресия в Украйна телекомуникационният регулатор обяви, че изисква от 10 медии да изтрият новинарските си статии, в които "провежданата операция в Украйна се нарича нападение, инвазия или обявяване на война". Сред тях попадаха „Ехото на Москва“ и „Дождь“, както и още „Новая Газета“, "ИноСМИ", "Медиазона", "New Times", "Свободная Пресса", "Крым.Реалии", "Журналист", "Лениздат".

Според „Роскомнадзор“ те представяли съобщения, „несъответстващи на действителността“ - данни за обстрел на украински градове и смърт на цивилни жители на Украйна в резултат на действията на руската армия. Въпреки че военните на Кремъл заявяваха, че ще обстрелват само военни цели, в крайна сметка се стигна именно до това – поразяване на цивилни обекти и смърт на стотици граждани, включително деца.

СЕМ спря излъчването на руските телевизии Russia Today и Спутник в България

На 1 март Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България на руските телевизионни програми Russia Today и Спутник, както и на производните им. СЕМ цитира като мотив "грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна".

Тези две медии бяха изключени и от ЕС заради факта, че са основните проводници на пропагандата на руското правителство по време на войната в Украйна.

Междувременно в Русия продължава съпротивата срещу действията на Владимир Путин. На масовите протести в цялата страна до момента са арестувани над 6800 мирни граждани, определени от режима на Кремъл като „екстремисти“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"