Русия свали от ефир независимото радио "Ехото на Москва" и телевизия "Дождь" Снимка: © "Ехото на Москва"

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ продължава битката срещу независимите местни медии, които наричат случващото се в Украйна с истинското му име – а именно „война“.

Опозиционният радио канал „Ехото на Москва“ и телевизия „Дождь“ бяха свалени от ефир по искане на Генералната прокуратура в страната.

"Радио “Ехото на Москва”, телевизия “Дождь” и сайтовете им целенасочено и систематично публикуват призиви към екстремистка дейност, както и невярна информация за действията на руските военнослужещи в рамките на специалната операция за защита на Донецката и Луганската народна република", пише в искането на обвинението към „Роскомнадзор“.

Прокуратурата заявява, че ако нарушенията не бъдат отстранени, и сайтовете на двете медии ще бъдат блокирани.

Редакторите на „Ехото на Москва“ категорично се противопоставят на решението на държавните органи. В съобщение, публикувано от ръководството в сайта на медията, пише, че „твърденията, съдържащи се в искането на прокуратурата, не са подкрепени от никакви примери и доказателства, необосновани са и представляват обида към журналистите и гражданите на Русия“.

Редакторите ще обжалват решението в съда. "Виждаме политически компонент в него, както и използване на цензура, което е забранено в Конституцията на Руската федерация“, заявяват от независимото радио.

“Не смятаме, че сме нарушавали нещо”, казва главният редактор Алексей Венедиктов пред „Интерфакс“.

Очевидно, „Дождь“ също ще обжалват. На челно място в сайта им все още е материалът със събития на живо за „Войната в Украйна“.

“Роскомнадзор” спря и канал "Ехо" в платформата „Яндекс“.

"Роскомнадзор" цензурира руските медии, които наричат войната в Украйна война

Още в първите дни от руската агресия в Украйна телекомуникационният регулатор обяви, че изисква от 10 медии да изтрият новинарските си статии, в които "провежданата операция в Украйна се нарича нападение, инвазия или обявяване на война". Сред тях попадаха „Ехото на Москва“ и „Дождь“, както и още „Новая Газета“, "ИноСМИ", "Медиазона", "New Times", "Свободная Пресса", "Крым.Реалии", "Журналист", "Лениздат".

Според „Роскомнадзор“ те представяли съобщения, „несъответстващи на действителността“ - данни за обстрел на украински градове и смърт на цивилни жители на Украйна в резултат на действията на руската армия. Въпреки че военните на Кремъл заявяваха, че ще обстрелват само военни цели, в крайна сметка се стигна именно до това – поразяване на цивилни обекти и смърт на стотици граждани, включително деца.

СЕМ спря излъчването на руските телевизии Russia Today и Спутник в България

На 1 март Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България на руските телевизионни програми Russia Today и Спутник, както и на производните им. СЕМ цитира като мотив "грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна".

Тези две медии бяха изключени и от ЕС заради факта, че са основните проводници на пропагандата на руското правителство по време на войната в Украйна.

Междувременно в Русия продължава съпротивата срещу действията на Владимир Путин. На масовите протести в цялата страна до момента са арестувани над 6800 мирни граждани, определени от режима на Кремъл като „екстремисти“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024