СЕМ спря излъчването на руските телевизии Russia Today и Спутник в България Снимка: © Getty Images

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България на руските телевизионни програми Russia Today и Спутник, както и на производните им.

Това гласи официалният документ от заседанието на СЕМ на 1 март, в който беше разгледана само тази точка по предложение на председателя Бетина Жотева. Решението е взето с 4:1 гласа "за".

СЕМ разпорежда предварително изпълнение на решението, което ще се изпрати към Комисията за регулиране на съобщенията за "предприемане на съответните действия по компетентност". Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от оповестяването му пред Административен съд – София област.

Основният мотив на Съвета за електронни медии е "грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна".

СЕМ цитира предвидената в Закона за радиото и телевизията забрана медийните услуги да подбуждат към насилие или омраза, насочени към група лица или член на група, въз основа на някое от основанията, посочени в член 21 от Хартата на основните права на Европейския съюз. Основа на решението е и препредаването на територията на страната програми с руски произход или близки до настоящото правителство на Руската федерация, които могат да 2 разпространяват съдържание, подбуждащо към омраза, дезинформация, дискриминация, нетолерантност, за да оправдаят военните действия срещу Украйна.

Друга от причините е свързана с предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително и оповестените в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен мерки за забрана на руските програми Russia Today и нейните производни и Спутник и производните ѝ.

СЕМ цитират и заявената в Декларация от 24 февруари 2022 г. на 47 Народно събрание подкрепа за партньорите и съюзниците на България в Европейския съюз и НАТО относно пакета от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта в Украйна.

Съветът се е съобразил и с предложенията от Министерството на външните работи за предприемане на "координирани ограничителни мерки спрямо Руската федерация", които също гласят блокиране на Спутник и Russia Today.

Най-големият оператор на платена теливизия в България и един от трите най-значими играчи на пазара на фиксиран достъп до интернет "Булсатком" блокира държавния руски телевизионен канал RT още в началото на инвазията - в подкрепа на украинския народ и в знак на осъждане на руската агресия.

Двата телевизионни канала, които СЕМ блокира у нас, са сред основните медии с новинарско съдържание, прокарващи пропагандата на руското правителство за случващото се в Украйна.


"Булсатком" спря излъчването на прокремълския канал Russia TodayАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023