Русия удължи ученията на 30 000 военни в Беларус Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин и белоруският лидер Александър Лукашенко удължиха общите военни учения, които трябваше да приключат тази неделя. От Минск посочиха „влошаването на ситуацията" в Източна Украйна като една от причините за оставането на около 30 000 руски войници на територията на Беларус.

Този ход подсилва опасенията, че Русия планира инвазия в Украйна, която има дълга обща граница с Беларус. Западните лидери вече обвиниха Москва, че търси претекст да изпрати войски на украинска територия, а пример за това е напрежението в сепаратистките области Донецк и Луганск.

Взривове в Донецк, сепаратистите започнаха евакуация на гражданите към Русия

Русия отрича, че планира да нахлуе в съседната страна. Тя все още не е потвърдила изявлението на Министерството на отбраната на Беларус за удължаване на военните учения.

През нощта в събота срещу неделя, а и след това, в зоната на конфликта в Източна Украйна се чуваха експлозии. И украинците, и руснаците в контролирания от сепаратистите град Донецк обявиха, че са били подложени на тежък обстрел.

"Големият въпрос остава - иска ли Кремъл диалог?", попита председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на Мюнхенската конференция по сигурността. "Не можем вечно да предлагаме маслинова клонка, докато Русия провежда ракетни изпитания и продължава да струпва войски“.

Речта на Зеленски в Мюнхен: Не мислете, че Украйна ще е вечен буфер между Русия и Запада

В неделя Путин отново разговаря по телефона с френския си колега Еманюел Макрон, след което президентът на Франция се обади на украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Според информация на службите на САЩ - Русия е струпала до 190 000 военнослужещи около границата с Украйна, включително сепаратистки сили в Донецка и Луганска област.

Путин настоява за гаранции, че НАТО няма да приеме Украйна, докато Алиансът отрича тя да представлява заплаха за Русия. Съществуват опасения, че руска военна намеса може да означава начало на война, още по-кървава от конфликта в Източна Украйна, който отне живота на най-малко 14 000 души.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви пред BBC, че според него има доказателства, които сочат, че Русия планира "най-голямата война в Европа от 1945 г. насам".

Докато в неделя сутринта в Донецк се чуваха взривове, сепаратистите в Луганск обвиниха правителствените украински сили, че са преминали фронтовата линия, за да извършат нападение, при което са загинали двама цивилни. Според мнозина анализатори Путин използва именно този ход, за да има повод да нападне Украйна.

Няма доказателства за убитите граждани, но руските следователи са започнали разследване.

Десетки хиляди цивилни граждани – деца, жени и възрастни, са евакуирани от сепаратистките територии в Русия, а мъжете в бойна възраст са мобилизирани да се бият.

Сепаратистките лидери обвиняват правителството в Киев, че планира офанзива, за да си върне контрола над териториите - твърдение, което по-рано беше отхвърлено от ръководителя на органа за наблюдение на сигурността на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023