Руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" започна масивна операция по ограничаване на скоростта, с която местни потребители могат да ползват Twitter.

Всички мобилни и 50% от стационарните устройства ще получават достъп до снимковото и видео-съдържание в социалната мрежа с по-бавна скорост, като ограничението не се отнася до текстовите съобщения.

Това е първият случай в Русия, при който властите предприемат подобни мерки, пише РБК.

Формалната причина за ограничението е свързано с това, че Twitter не е премахнал около 2500 публикации, в които според Роскомнадзор има призиви за самоубийство на непълнолетни, детска порнография или "информация за използване на наркотици". Сигналите са подавани в периода 2017-2021 г., но едва сега комисията предприема наказателни мерки.

Ако платформата продължава да не отговаря на тези сигнали, Роскомнадзор може да прекрати достъпа до нея за цяла Русия, предупреждават от службата.

Още на 4 март Владимир Путин се обяви за по-строги мерки за регулиране на интернет, като косвено обвърза санкциите с масовата мобилизация на млади хора по време на протестите в подкрепа на Алексей Навални през януари и февруари 2021.

"Интернет проникна във всички сфери на нашия живот и до голяма степен той все пак трябва да се подчинява не само на формални закони, на юридически правила, но и на моралните закони на обществото. А за съжаление, с какво се сблъскваме там? Не само с призиви да се излиза на улицата в рамките на несанкционирани улични меропрития. Сблъскваме се в интернет с детска порнография, с детска проституция, с разпространение на наркотици, с тласкане към същата тази улица за хулиганство, сблъсъци с полицията. А после се крият зад децата, като ги поставят най-отпред. Винаги това е източник на приходи, включително и при подстрекаването на непълнолетни и подрастващи към самоубийство", твърди Путин в изказването си.

Downdetector съобщава за масов скок на съобщенията за проблеми с Twitter в Русия от момента, в който Роскомнадзор наложи ограничението на скоростта на мрежата. Най-голямо е претоварването в Москва и Санкт Петербург, но сигнали за невъзможността да се достъпи Twitter идват от най-различни градове в страната.

По ирония - мерките на Роскомнадзор спрямо работата на интернет провайдърите съвпаднаха с масови проблеми при няколко няколко финансови организации и сайтове на държавни институции.

Сбербанк, ВТБ, Алфа Банк, Тинкофф Банк и QIWI са сред засегнатите финансови услуги, при които се отчитат проблеми с достъпа в системата, преводи на пари и ползване на други услуги. Срив имаше и в част от предоставяните онлайн услуги на "Почта России".

Сайтовете на Държавната Дума, правителството, прокуратурата, Министерството на финансите, Кремъл и на самия Роскомнадзор бяха блокирани или почти недостъпни в продължение на часове.

От Министерството на дигиталното развитие на Русия твърдят пред медиите, че проблемите с достъпа до държавните сайтове е свързан с авария в "Ростелеком" и нямали връзка с мерките за забавяне на Twitter.

"Роскомнадзор, благодаря ти, че ни защитаваш от опасно и вредно съдържание", шегува се @0xbadb00da по повод падането на сайтовете на Президентството и на онлайн-регулатора.

За да може регулаторът да ограничи самостоятелно скоростта на достъп до Twitter, той разполага с оборудване, поставено в мрежите на всички телекомуникационни оператори по силата на т.нар. Закон за суверенния руски интернет от 2019.

Според него провайдърите трябва да монтират технически средства, които да "противодействат на външни заплахи и да блокират достъпа до забранени ресурси в Русия".

РБК цитира свои източници от два от големите руски интернет-провайдъри, които посочват, че в законодателството на страната няма такава мярка като "забавяне на скоростта" до конкретен сайт, а Роскомнадзор би трябвало директно да спре достъпа до Twitter при евентуални нарушения.

Ако го направи, Русия ще се нареди в списъка с държави като Китай, Иран, Северна Корея и Туркменистан, където властите не разрешават свободното ползване на Twitter. През 2014 г. Турция също блокира за няколко месеца достъпа до мрежата.

Главният анализатор на руската асоциация по електронни комуникации Карен Казарян посочва, че създаването на по-сложен маршрут за трафика може да доведе до забавяне на скоростта на достъпа до социалната мрежа.

"От техническа гледна точка това е доста ресурсоемка и скъпо струваща история, невъзможна за мрежите на много оператори. А и е точно толкова лесно да се прескочат тези ограничения, колкото и да се блокират", казва той.

11,4 милиона души е месечният брой на активните потребители от Русия в Twitter от мобилни и десктоп устройства според данни от декември 2020 г. Протоколи за несъответствие с изискванията на Роскомнадзор са издадени не само на Twitter, но и на TikTok (масово популярна сред руските тийнейджъри и младежи), Instagram, Facebook, Telegram, YouTube, както и срещу местните социални мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники".


Руският ефект "Шрьодер": Как екс-дипломат No.1 на Австрия се озова в ръководството на "Роснефт"

Путин е заложник на режима, който той създаде: "Кралят" вече не притежава собствения си живот

"Отмъщението" на Путин: Журналистка от "Россия 1" се разходи в германския дом на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024