Русия забрани фондацията на Джордж и Амал Клуни Снимка: © Getty Images

Фондацията на актьора Джордж Клуни и съпругата му Амал, която е известен адвокат по международно право и правата на човека, е официално забранена в Русия.

Дейностите на фондация "Клуни за правосъдие" са обявени за обявени за "неприятелски на територията на цялата страна," обяви руската прокуратура.

От службата на главния прокурор на страната посочват, че фондацията на семейство Клуни "с холивудски размах цели да дискредитира Русия".

"Фондацията активно поддържа напусналите страната лъжепатриоти, участници в забранени екстремистки обединения и терористично организации. Прикривайки се зад хуманитарни идея " борците за справедливост" от Медисън Авеню искат да бъде преследвано висшето ръководство на Русия и публично тиражират негативни оценки от псевдоексперти на руското законодателство по отношение на чуждестранните агенти и неправителствени организации," казват още руските власти.

През юли тази година фондацията на семейство Клуни заедно с още няколко неправителствени организации заведе иск в Комисията по човешките права към ООН, като обвини Русия в нарушаването на човешките права на украинци, убити при ракетно нападение над Виниця през 2022 г.

След началото на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. руските власти започнаха репресии над дисиденти и критици на управлението на Путин до нива, каквито не е имало дори по време на Съветския съюз.

Преди фондацията на Клуни по-рано тази година Москва забрани и германската фондация "Конрад Аденауер" и други международни неправителствени структури.

Обявените за "вражески организации" нямат право да извършват дейност в страната, а руските граждани, които работят за или с тях, подлежат на съдебно наказателно преследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024