Русия започна годината с най-големия си дефицит от фалита през 1998 г. насам Снимка: © Getty Images

Приходите от продажби на петрол и природен газ в Русия са се сринали наполовина през януари 2023 г., което води до най-големия бюджетен дефицит в първия месец на годината от 1998 г. насам - периода, в който държавата изпадна в неплатежоспособност.

Това показват данни на Bloomberg, които цитират руското Министерство на финансите.

Данъчните приходи от нефт и газ са спаднали с 46% през януари на годишна база. Януари 2022 г. беше и последният месец на мир, преди Владимир Путин да разпореди началото на инвазията в Украйна.

В същото време - държавата е увеличила с 59% бюджетните си разходи заради военната си мобилизация.

Комбинацията от тези два фактора води до дефицит в размер на 1.76 трилиона рубли - или 25 млрд. долара.

  • Януари 2023 г. е месецът с най-ниски данъчни приходи от продажба на нефт и газ от пандемичната 2020 г. насам за Русия.
  • Постъпленията са паднали до 426 млрд. рубли, или 46% по-малко от миналогодишния сравним период.
  • Това се случва след влизането в сила на забраната за внос на руски нефт в Европейския съюз (с изключение за България и Унгария), както и въвеждането на пределни цени за руския нефт от Г-7.

През януари "Уралс" се търгуваше при стойност от 49,48 долара на барел, което е най-ниският показател от декември 2020. В същото време еталонният сорт "Брент" се продава за 77,82 долара на барел в САЩ.

"Отчитайки спадането на представителността на котировките на цените на "Уралс" като обективен индикатор на износните цени на руския нефт", Министерството на финансите смята премине към алтернативни варианти за целите на данъчното облагане - включително за обвързване на нефтените данъци със световната цена на "Брент".

Драстичният спад се дължи и на спирането на газовите доставки от "Газпром" за европейски потребители.

Цялото подаване на газ през "Северен поток" за Германия беше прекъснато безсрочно в края на лятото на 2022 г., а държави като България и Полша бяха отрязани от "Газпром" едностранно заради отказа да плащат в рубли.

Спад има и в неенергийните източници на бюджетни приходи - 28% надолу през януари. Министерството на финансите прехвърля вината за това върху променени правила за ДДС.

Икономистът Алекс Исаков коментира пред Bloomberg, че спадът на енергийните приходи е очакван, но 30% спад при данъците върху вътрешното потребление "не предвещава нищо добро".

Междувременно, руското финансово министерство е продало 3,6 тона злато и 2,3 млрд. китайски юани от суверенния фонд, за да покрива бюджетния си дефицит.

В замяна на резервите си - те са получили 38.5 млрд. рубли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024