Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова Снимка: © Колаж

Ученици от Хуманитараната гимназия във Варна са били заставени да присъстват на "научна" конференция за войната и мира, в която не само да слушат проруски лектори, но и да чуят приветствено слово от руския посланик в България Елеонора Митрофанова. За случая разказва майка на един от учениците във Facebook.

Преди дни синът ѝ получава съобщение в общата група на класа от учителката си по история. Тя уведомява единадесетокласниците, че те трябва задължително да присъстват на "научна" конференция на тема "Търсеният мир в съвременния свят", като тези, които не отидат, ще имат отсъствие.

Предоставена е и пълната програма на събитието, което по план трябва да бъде открито с поздравителен адрес от посланика на Русия Елеонора Митрофанова. След което учениците да слушат теми от редица лектори. Сред тях са възпитаничката на Московския държавен университет проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, както и историкът Симеон Кулиш - част от Национално движение "Русофили". Последният е представен в програмата като "историк и секретар на Тракийски научен институт - филиал Варна".

Някои от темите, които трябва да се разглеждат в рамките на срещата, звучат така: "Прибалтика - невъзможният мир", "Войната и мирът - съвременната битка за историята", "СМЕРШ* във войната с нацизма за мир". Според първоначалната информация, участие в панела от лектори трябва да вземе и ученик от училището.

Ден по-късно обаче учителката по история изпраща ново съобщение, с което обявява, че класът в крайна сметка няма да посети "научната" конференция, без да дава обяснение за причината. Изглежда училището се е отказало от решението си след евентуална родителска реакция.

Директорът и заместник-директорите на Средното училище "Константин Преславски" бяха потърсени за коментар, но никой от ръководството на учебното заведение не беше открит по телефона. Ще публикуваме позицията им, ако те откликнат на молбата ни за отговор.

Конференцията действително се провежда на 7 февруари в читалище "Искра 1924" във Варна, но на нея не присъства Митрофанова, няма и ученици.

"Булевард България" тръгна по следите на "научната" конференция с Митрофанова. Координаторката на Съюза на учените - Варна Албена Вълчева коментира, че няма информация за провеждането на подобно събитие, организирано от тяхна страна.

Малко по-късно Управителният съвет на Съюза на учените публикува декларация, в която изцяло се разграничава от сбирката и посочва, че името на организацията е неправомерно замесено в провеждането ѝ.

Ръководството на съюза "не е обсъждало организирането на такъв форум и не е давал разрешение за провеждането му.

"Съюзът на учените – Варна е самостоятелно юридическо лице, независима, доброволна, демократична, обществена творческо-професионална организация на български и чуждестранни учени, която подкрепя науката и нейния възход. Ние работим за превръщането на Съюза в територия на единение между научните и научно-преподавателските кадри от научните организации на БАН, висшите училища и университети, както и от други изследователски звена от държавни и частни училища и фирми. В тази връзка имаме амбицията да бъдем модел на неправителствена, неполитическа и непартийна обществена организация. Подчертаваме, че категорично се разграничаваме от гореспоменатата конференция и се надяваме този случай, в който сме въвлечени без наше съгласие, да не се повтаря", се казва в позицията, подписана от председателя на Съюза на учените във Варна проф. д-р Виолета Йотова.

Въпреки това пълната програма за него се появи във Фейсбук страницата на неправителствена организация с името "Български експерти за регионално развитие" (БЕРР). В нея обаче липсваше един от ключовите участници - а именно руската посланичка. Потърсихме българската организация, споделила програмата за събитието, но техният телефон за връзка беше изключен.

Последващо потвърждение поискахме и от читалище "Искра 1924" във Варна, което ще бъде домакин на срещата. Техният телефон за връзка също се оказа изключен. Сценарият се повтори и при опит за връзка с модератора на конференцията проф. д.н. Нина Дюлгерова. От руското посолство също не коментираха под каква форма и дали изобщо г-жа Митрофанова участва в събитието.

В крайна сметка се оказа, че посолството е предоставило само писмено "приветствие" към събитието.

Събитието е факт, макар организаторите да отричат съществуването му, а останалите замесени да избягват коментари. В края на януари самият Симеон Кулиш публикува на страницата си във Facebook новината, че ще вземе участие във въпросното събитие.

"На 7 февруари ще взема участие в кръгла маса на тема: "Търсеният мир в съвременния свят"... Моят доклад е свързан с България и мястото на нашата държава като фактор за мира на Балканите в периода 1956-1989 г.", пише той.

Учениците изглежда няма да посетят "научната" конференция, но не става ясно дали тя ще бъде отворена към други желаещи представители на обществеността.


* СМЕРШ е общото название на няколко независими контраразузнавателни организации в Съветския съюз през Втората световна война. Образувани са в края на 1942 г., но са официално оповестени на 14 април 1943 г. Името СМЕРШ е измислено от Йосиф Сталин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023