Руски депутат - милионер и критик на Путин, е загинал след падане от покрива на хотел в Индия

Руски депутат и милионер, който през юни нарече въздушните удари срещу Киев "тероризъм", е намерен мъртъв под прозорците на луксозен хотел в Индия. Съобщението за смъртта му се появи в сайта на регионалния парламент във Владимирска област.

65-годишният Павел Антов е политик от партията на руския президент Владимир Путин - "Единна Русия", но бе сред критиците на войната в Украйна. Заемал е поста председател на Комисията по аграрна политика към Законодателното събрание на областта. Той е собственик на месопреработвателната компания „Владимирский стандарт”. През 2019 г. Антов оглави класацията на Forbes за най-богатите депутати и държавни служители в Русия. Списанието оцени състоянието му на 9,9 милиарда рубли.

Индийският телевизионен канал NDTV също съобщи за смъртта на руснака - според медията той е загинал на 25 декември в квартал Раягада в Одиша. Два дни по-рано и неговият спътник, когото медията нарича Владимир Биденов, е намерен мъртъв - в хотелската си стая. Според местните власти в групата туристи е имало още двама руснаци, които са се настанили във въпросния хотел на 21 декември. Не се съобщава каква е причината за смъртта на Биденов.

Руските медии твърдят, че по всяка вероятност Павел Антов се е самоубил, защото не е могъл да преживее загубата на приятеля си. Версията е, че е скочил от покрива на хотела. Той веднага е бил откаран в болница, но е починал от раните си.

Това е поредната странна смърт на руснак, заемащ публичен пост, в последните месеци. Само два дни по-рано - на 24 декември, бе съобщено, че е починал внезапно и Александър Бузаков. В последните 11 години 66-годишният Бузаков е генерален директор на една от най-големите руски корабостроителници. Причина за смъртта му не беше посочена.

Корабостроителница "Адмиралтейские верфи", базирана в западното пристанище на Санкт Петербург, е специализирана в производството на неядрени подводници. Според държавната информационна агенция ТАСС компанията строи подобрени дизелови подводници от клас "Кило", които могат да изстрелват крилати ракети "Калибр". През април Москва заяви, че е използвала дизелова подводница в Черно море, за да нанесе удари по украински военни цели, припомня "Ройтерс".

На 25 декември в болница в Москва почина и високопоставен руски офицер - генерал Алексей Маслов. Той е бивш главнокомандващ на сухопътните войски на Руската федерация, а по-късно военен представител на страната в НАТО. Маслов е работил в компанията за производство на танкове "УралВагонЗавод" - един от най-големите производители на бронирани военни машини в света.

По случайно стечение на обстоятелствата Владимир Путин е планирал да посети град Нижни Тагил на 24 декември - ден преди смъртта на Маслов. Това пътуване е отменено в последния момент, твърдят руски медии. Както съобщи на 23 декември екатеринбургският телевизионен канал Е1 - позовавайки се на три различни източника - това пътуване е включвало посещение на танковия завод. Каналът подчертава, че посещението е било внимателно подготвено - улиците са били почистени от сняг и движението в града е било ограничено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024