Руски дронове са паднали на румънския територия, съобщи Украйна. Букурещ отрича заплаха Снимка: © Getty Images

Украйна съобщи, че руски дронове са паднали и са се детонирали на територията на Румъния по време на среднощна атака срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав.

„Според службата за охрана на държавната граница на Украйна снощи, по време на масирана руска атака близо до пристанището Измаил, руски дронове "Шахед" са паднали и се взривили на територията на Румъния“, написа във Facebook говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от Reuters.

"Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните членки на НАТО“, каза той.

Журналистите от Reuters не са успели да проверят случилото се от независими източници. Румънското министерство на отбраната публикува прессъобщение, с което отрече руските атаки с дронове да представляват военна заплаха за страната.

"Отговорните структури на министерство на отбраната наблюдаваха в реално време ситуацията, породена от атаките с руски дронове, извършени снощи срещу инфраструктурата на морското пристанище Рени", пишат от румънското военно министерство.

"Атаките с дронове, извършени от Руската федерация, не представляват пряка военна заплаха срещу националната ни територия или териториалните води на Румъния," се казва в прессъобщението на румънското министерство на отбраната.

Според договора на НАТО за колективна отбрана атака срещу един съюзник се смята за атака срещу всички съюзници в Алианса.

Москва редовно нанася въздушни удари на дълги разстояния по цели в Украйна, която граничи с Румъния.

Според Киев инцидентът показва необходимостта от увеличаване на доставките на модерна противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег, за да се лиши Русия от способността да изстрелва дронове и ракети.

„Допълнителни оръжия и ракети с голям обсег за Украйна – за ускоряване на деокупацията на нашите територии. Русия трябва да бъде победена на бойното поле“, написа служителят Андрий Йермак в приложението за съобщения Telegram.

След оттеглянето на Русия от зърнената сделка, дунавските пристанища на Украйна, Рени и Измаил, се превърнаха в основния маршрут на зърното от Украйна. След това то се изпраща до румънското черноморско пристанище Констанца, за да продължи транспортирането по-нататък. Двете дунавски пристанища са под чест обстрел от страна на Москва в последните месеци.

Среднощната атака срещу украинската пристанищна инфраструктура се случи часове преди планираните разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Тайип Ердоган в Сочи, Русия. Очаква се основната тема да е зърнената сделка, която първия път беше постигната с гаранциите на Турция и ООН.

Часове преди срещата с Ердоган: Русия нападна едно от най-важните пристанища на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024